''İş Makinaları Sektörünün Önünün Açılması için KDV Oranının Düşürülmesi Gerekiyor''



Türkiye İş Makinaları Distribütörleri ve İmalatçıları Birliği (İMDER) Başkanı Cüneyt Divriş, iş makinaları sektörünün önünün açılması için halen yüzde 18 olarak uygulanan KDV oranının düşürülmesi ve mesleki eğitimde yapılacak stratejik bir planlamayla kalifiye eleman ve ara eleman sorununun çözülmesi gerektiğini söyledi.

Divriş, sektörün geçen yıl yüzde 93 oranında büyüdüğünü, 2011 yılında da yüzde 35-40 civarında bir büyüme beklediklerini belirtti. Cüneyt Divriş bu yıl satışta da 10 bin rakamını yakalayacaklarını bildirdi.

Sektörün küresel kriz döneminde yüzde 65 daraldığını ifade eden Divriş, 2011 yılında yeni sektörlerde iş makinaları kullanımının artması, İstanbul-İzmir Otoyolu, doğal gaz şehir şebekeleri yeni projelerin ortaya konmasıyla sektörün büyüyeceğini tahmin ettiklerini dile getirdi.

Divriş, tarım sektörünün de iş makinaları pazarını büyüttüğünü, endüstriyel sektörlerdeki iş makinası kullanımı arttıkça da pazarlarının daha da büyüyeceği kaydetti.

Sektörün geçen yılki ihracatının 700 milyon dolar düzeyinde olduğunu, bu yıl söz konusu rakamın 1 milyar doları aşacağını belirten Divriş, ülkenin 2023 vizyonu doğrultusunda da kendilerine 2023'te 10 milyar dolar ihracat hedefi koyduklarını bildirdi.

Sektörün bunu başarabilecek güçte olduğunu ancak önlerindeki engellerin kaldırılması gerektiğini ifade eden Divriş, sektörün öncelikli beklentisinin KDV düzenlemesi olduğunu, yurt içindeki ikinci el iş makinalarına uygulanmakta olan yüzde 18'lik vergi oranının düşürülmesini istediklerini kaydetti.

Bir diğer sıkıntılarının da nitelikli işgücü olduğunu anlatan Divriş, iş makinalarını verimli işletecek personel için mesleki eğitimde stratejik bir planlamaya ihtiyaç olduğunu, mesleki eğitimin lise, yüksek okul, üniversite ve üstü her aşamada olması gerektiğini söyledi.

''Türk makinası kullanalım, Türk makinası imal edelim'' denildiğini, ancak makinanın imalatında veya kullanımında çalışacak, yahut verildikleri müşterilerde bu makinaları verimli işletebilecek eğitimli personel sayısında açık olduğunu belirten Divriş, ''eleman talebini gerektiği kadar hızlı karşılayamayabiliyoruz. Bizim o anlamda devletle birlikte bir stratejik planlama geliştirmemiz gerekiyor'' dedi.

''Tanıtım projeleri desteklenmeli''

Divriş, sektörün tanıtımına dönük çalışmaların da büyük önem arz ettiğini vurguladı ve tanıtıma yönelik projeleri için hükümetten destek beklediklerini ifade etti.

Yerli üretimin kalitesinin de her geçen gün arttığını anlatan Divriş, bunu dışarda tanıtabilecekleri etkin bir pazarlama planının eksikliğini hissettiklerini, yurt dışı fuarlarda yerli sanayinin tanıtımına destek verilmesi gerektiğini kaydetti.

Fuarların pazar büyümesine paralel yabancı yatırımcının Türkiye'ye ilgisini artıracağına işaret eden Divriş, ''Sektörde gurur duyduğumuz yerli markalarımız var, bunun yanına yabancı yatırımcıları da eklemek zorundayız. Eklemezsek 2023 yılındaki 500 milyar ihracat hedefi içinde bizim payımıza düşecek 10 milyar dolarlık hedefi gerçekleştirmemiz zor olacaktır. Bu noktada polisiye tedbirler de fayda etmeyecektir'' dedi.

Sektörün bir diğer önemli sıkıntısının da tescil mekanizmasının tam anlamıyla işletilememesi (satın alan veya devir alan tüm müşterilerin kanunen iş makinalarını bağlı bulundukları ticaret veya ticaret ve sanayi odasınca tescil ettirmeleri ve devirleri noterler aracılığı ile gerçekleştirmeleri gerekiyor) olduğunu dile getiren Divriş, ''Burada biraz mesafe kat ettik ama hala tescil mekanizmasının eksikliğinden dolayı iş makinalarında hırsızlıklar, yurt dışına kaçırmalar çok önemli boyutlara ulaşmış durumda'' diye konuştu.

Divriş, iş makinaları sektörünün iş yapan insanlara makina sattığına işaret ederek, o insanların işlerinin büyümesine paralel olarak sektörün de büyüyeceğini, o kesimin işlerinin büyümesinde de devlet politikalarının ve ekonominin genişlemenin etkili olacağını kaydetti. Divriş, tarım ve endüstriyel alanlarda iş makinası kullanımının özendirilmesi gerektiğini de söyledi.

Cüneyt Divriş, yabancı yatırımcının gelmesi için Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nın arazi tahsisi ve vergi teşviklerini içeren bir stratejik eylem planı ortaya koyması gerektiğini de sözlerine ekledi.