İş Güvenliği Uzmanı Sayısında %25'lik Artış



İş sağlığı ve güvenliği kapsamında 50’den az çalışanı olan tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan iş yerlerine, 2014 yılından itibaren getirilen iş yeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı çalıştırmak zorunluluğu, iş güvenliği sektörünü hareketlendirdi. Eleman.net tarafından yasa çıkmadan önce 8- 9 bin kişi ile ifade edilen iş güvenliği uzmanı sayısı, bugün 26 bin rakamına ulaştı. Bu uzmanların yüzde 71’i C sınıfı, yüzde 12.2’si B sınıfı, yüzde 16.7’si A sınıfı iş güvenliği uzmanı olarak faaliyet gösteriyor.  

Eleman.net’in verilerine göre, işletme sayılarında da yüzde 44’lik bir artış yaşanıyor. Buna göre geçtiğimiz yıl Eleman.net’e bin 24 işletme üyeyken bu sene bin 475 işletme, üye olarak insan kaynakları hizmeti alıyor. Sektörde yaşanan hareketlilik, Elman.net’te yayınlanan ilan sayılarına da yansıyor. 2013 yılında 912 iş ilanı yayınlanırken, bu rakam 2014 yılında yüzde 34’lük artışla bin 224’e ulaştı.

En çok tercih edilen mesleklerden biri

Yeni İş Güvenliği Yasası ile iş güvenliği uzmanlığı mesleğinin ciddi bir talep görmeye başladığını belirten Eleman.net Murahhas Üyesi Savaş Ünsal, konuya ilişkin şunları söyledi:

“Yeni yasa, yeni bir istihdam alanı yarattı ve iş güvenliği uzmanlığını son 2 yılda en çok tercih edilen mesleklerden biri haline dönüştürdü. Bünyemizde yer alan özgeçmiş sayılarında ve sektörü temsil eden işletme sayılarında, bu değişimi izleyebiliyoruz.; 2012 yılında 8 bin 750 iş güvenliği uzmanı özgeçmişi bulunurken, bu rakam bugün 26 bine ulaştı. Geçtiğimiz yıl sektörde faaliyet gösteren işletme sayısı bin 24 iken, bu sene bu rakam yüzde 44’lük artışla bin 475’e ulaştı”.

Türkiye için yeni istihdam kapısı

Yasayla birlikte getirilen yeni uygulamanın yeni istihdam kapısı aralarken, insan kaynakları sektöründe olumlu etkiler yarattığını vurgulayan Ünsal, şöyle devam etti:

“Yasa ile en büyük sorunlarımızdan biri olan iş kazaları ve mesleki hastalıklardan kaynaklı iş gücünün azalması noktasında ciddi kazanımlar elde edeceğimizi düşünüyorum. Yasa ile küçük ölçekli işletmeler dahil, tüm şirketler iş güvenliğini sağlayarak, risk analizlerini yaparak önlemleri almayı başardı. Çok riskli, az riskli, çalışan sayısına göre farklı yaptırımlar getiren yasanın, iş hayatına çok büyük kazanımları oldu. Türkiye’nin mavi yaka ve ara kademede lider insan kaynakları sitesi olarak bunu verilerimizden okuyabiliyoruz”.

OSGB desteği

İşletmelerin yüzde 63’ü  iş ve işçi güvenliği uygulamaları konusunda Ortak Sağlık Güvenlik Birimleri’nden (OSGB) destek alınıyor. Firmaların yüzde 24’ünün bünyesinde iş güvenliği uzmanı istihdam edilirken, yüzde 13’ü iş güvenliği konusunda herhangi bir çalışma yapılmıyor. Firmaların yüzde 85’i iş güvenliğine ilişkin en önemli madde olan risk analizi yaptırırken, yaptırmayanların oranı yüzde 8’e kadar düşmüş görünüyor. Bu konuda bilgisi olmayanların oranı ise, yüzde 7 skalasında yer alıyor. Yine firmaların yüzde 79’unun iş güvenliği uygulamaları konusunda kaçış planı hazır. Kaçış planı olmayan şirketlerin oranı yüzde 10. Bilgisi olmayanların oranı ise yüzde 11.