"İş Güvenliği Göçük Altında!"



DİSK Genel Başkanı Kani Beko, 12 Ağustos'ta Zonguldak'ta bir madende yaşanan göçük kazasının 12 saat gizlenmesini işçi sağlığı ve iş güvenliğinde yaşanan çöküntünün son örneği olarak değerlendirdi.

Yazılı açıklama yapan Beko, Soma'da yaşanan katliamın ardından hükümetin ve yargının ortaya koyduğu tavır nedeniyle, daha önce üretimi durdurulan madenin kaçak üretim yapmaya cesaret edebildiğini belirtti. Beko, "Böylesi işverenler açısından herhalde çok teşvik edici olmuş olacak ki, denetim ve yaptırımlar hiç umursanmıyor. Üretimi durdurulmuş ocağı kaçak çalıştırma ve işçilerin hayatına zerre değer vermeden kazayı saklayabilme cesaretini kendilerinde bulabiliyorlar” ifadelerini kullandı.

"Türkiye'de işçi sağlığı ve iş güvenliği sistemi göçük altındadır" diyen Beko,  yapılması gerekenleri şu şekilde sıraladı: "Sendikaların örgütlenmesinin önündeki engelleri kaldırmak. Sendikaların İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği alanını temel bir örgütlenme ve mücadele alanı olarak ele almaları. Taşeron ve güvencesiz üretim sisteminin tamamen yasaklanması ve/veya ciddi denetim/sınırlama getirilmesi.Sendikalar, meslek odaları, birlikleri ve üniversiteler ile sağlık, iş güvenliği ve çevreyle ilgili özerk-demokratik bir kurumsal yapının oluşturulması."

Müli amirlik işlem yapmamış

Maden Mühendisleri Odası'ndan yapılan yazılı açıklamada ise göçüğün meydana geldiği ocağın Çalışma Bakanlığı tarafından 14 Kasım 2013'te kapatıldığı hatırlatılarak “Yönetmelik hükümlerine göre işin durdurulmasını sağlamakla görevli mülki amirliğin olayın meydana geldiği ocakta kaza tarihine kadar herhangi bir işlem yapmamış olması bir hayli düşündürücüdür” denildi.

Açıklamada, ocağın TTK tarafından rödovans yöntemiyle özel sektöre devredildiğine ve üretimin özel sektör tarafından taşerona verildiğine dikkat çekilerek şu ifadeler kullanıldı: “Sektörümüzde yaşanan iş kazalarının ana nedeni küresel politikalar sonucu uygulanmakta olan özelleştirme ve taşeronlaştırma uygulamalarıdır. ”

'Kaç kaçak ocak var?'

Meclis'e yazılı soru önergesi veren CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, Enerji Bakanlığı'na “Bakanlığınız son 1 yılda kaçak madenlere yönelik kaç denetim yapmış ve kaç kaçak ocak tespit etmiştir? Kaçak ocakların önüne geçilebilmesi için kömürün nerede üretildiği, ne zaman çıkartıldığı yönünde bir takip sistemine geçilmesi düşünülmekte midir?” diye sordu.