İş Güvencesi Ablukası



İşçi ve işveren kuruluşları, İş Güvencesi Yasa Tasarısı konusunda ibreyi kendi tarafına çevirebilmek için Meclis'i adeta işgal ettiler. Ancak olağanüstü toplantı yapılamadığı için bu yasa da askıda kaldı.

İş Güvencesi Yasa Tasarısı'nın Meclis'te görüşülüp görüşülemeyeceğine ilişkin tartışma, işçi ve işveren kuruluşları tarafından Meclis koridorlarına taşındı.

Türk-İş Olağanüstü Başkanlar Kurulu, Konfederasyon Genel Merkezi'nde yaptığı toplantıda Meclis'e yürüme kararı aldı. Türk-İş Genel Başkanı Bayram Meral, toplantıda yaptığı konuşmada tasarının görüşülmesi için 210 milletvekili ile siyasi partilerin grup başkan vekillerinden imza aldıklarını belirtti. Milletvekillerine seslenen Meral, 'Kimsenin etkisinde, baskısında kalmadan hür iradenizi kullanacağınızdan şüphemiz yoktur' derken, milletvekillerinin yasayı çıkartacaklarını, bu konudaki güvenlerinin tam olduğunu söyledi.

İşçi kanadı Meclis'te kalabalık bir heyetle görüşmeler yaptı. Meclis'e Türk-İş Başkanı Bayram Meral, Hak-İş Başkanı Salim Uslu, DİSK Başkanı Süleyman Çelebi'nin yanı sıra, sendika başkanları ve sendika şube başkanları da geldi. Meclis Genel Kurulu'nda toplu halde oturan sendikacılar, daha sonra, kulislere inerek milletvekilleriyle görüştüler. Öte yandan DİSK Başkanı Süleyman Çelebi de Başkanlar Kurulu üyelerine seslenerek, İş Güvencesi Yasa Tasarısı süreci tamamlanıncaya kadar Ankara'dan ayrılmamalarını istedi. 250'yi aşkın oda ve borsa başkanının katılımıyla bir toplantı yapan TOBB ise Meclis'te 'birebir' görüşme yolunu seçti.

MHP ve DSP'den destek
Öte yandan İş Güvencesi Yasa Tasarısı'nın olağanüstü toplantı gündemindeki konuların tamamlanmasının ardından Genel Kurul'da ele alınması için TBMM Başkanlığı'na başvuruldu. MHP Grup Başkanvekili İsmail Köse, TÜRK-İŞ Genel Başkanı Bayram Meral, DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi ve HAK-İŞ Genel Başkanı Salim Uslu ile sendikacılarla birlikte TBMM Başkanı Ömer İzgi'yi ziyaret ederek, İş Güvencesi Yasa Tasarısı'nın görüşülmesini istedi. Ancak olağanüstü toplantı yapılamadığından bu yasanın da görüşmelere eklenmesi mümkün olamadı. Şimdi tekrar bir olağanüstü toplantı çağrısı yapılması gerekiyor.

Bu arada DSP Genel Sekreteri Süleyman Yağız da, iş güvencesinin seçim popülizmi değil, iş barışı için bir zorunluluk olduğunu bildirdi.