Türk Sanayici ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD) Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED),Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve İstanbul Ticaret Odası (İTO)yazılı birer açıklama yaparak seçim sonrasında ana gündem maddesinin ekonomi olmasını istedi.
TÜSİAD'dan yapılan yazılı açıklamada "Yerel seçimlerin de geride kalmasıyla, önümüzdeki seçimsiz dönem ekonomik, sosyal ve siyasal reform gündemimiz için önemli bir fırsat" denildi. Hükümetin 20 Eylül 2018'de açıkladığı Yeni Ekonomik Program doğrultusunda sıkı para ve bütçe politikalarının ekonomik güven ortamı için öncelik olacağı belirtildi. Eşzamanlı olarak yatırım ortamı, eğitim, dijital dönüşüm ve iş piyasası başta olmak üzere tüm temel alanlardaki yapısal reformlarda hızla ilerlenmesi temenni edildi.
"Yeni reform döneminde öncelikli hedefimiz ekonomik sorunlarımıza kalıcı çözümler üretmek olmalıdır. Serbest piyasa ilkelerinden taviz vermeden, düzenleyici kurulların bağımsızlık ve saydamlığını güçlendiren, dünyada rekabet gücümüzü artırıcı yapısal reformları içeren ve ekonomik kırılganlıkları giderecek bütüncül bir ekonomik yaklaşım son derece etkili olacaktır. Bu bütüncül yaklaşım çerçevesinde, hukuk devletinin, özgürlüklerin ve bağımsız düzenleyici kurulları ile piyasa ekonomisinin güçlenmesi yönündeki tüm atılımlar Türkiye’nin demokrasisi, milli birlik ortamı ve küresel rekabet gücü açısından belirleyici önemdedir" denildi. Hızla değişen uluslararası ekonomik ortamda, Avrupa Birliği üyelik hedefinin sorgulatılmaması istendi.
"Ekonomi yönetimi seçim öncesinde sinyal verdi"
TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu da yazılı açıklamasında "Ekonomiye odaklanabileceğimiz, böylece ekonominin temellerini daha güçlendirecek yapısal reformları arka arkaya hayata geçirebileceğimiz bu dönem, ülkemiz için çok büyük bir önem taşıyor. Ekonomi yönetimi, seçim öncesinde bunun sinyalini verdi. Seçim sonrasında hızla harekete geçilmesini bekliyoruz. Türkiye’nin bölgesinde ve küresel ekonomide yükselmesi için hepimize görev düşüyor. Türk iş dünyası olarak el birliği ile daha çok üretmek, daha fazla yatırım, istihdam ve ihracat için çalışacağız” ifadesini kullandı.
"Kalıcı reformlar gelecek"
TÜRKONFED Başkanı Orhan Turan da hedefin yerel kalkınma olması gerektiğini vurguladı. Turan açıklamasında “Yerel yönetimlerden beklentimiz; hesap verir, şeffaf, katılımcı ve kapsayıcı bir yerel yönetim anlayışı ile ulaşımdan ekonomiye, akıllı, çağdaş ve insan odaklı, sürdürülebilir şehirler inşa etmeleridir. Rekabet gücüne sahip, çağdaş yaşama elverişli ve insan odaklı kentleşme ülkemizin gündemini oluşturmalıdır. Seçimsiz geçmesini temenni ettiğimiz 4,5 yılı geçici çözümlerle değil, kalıcı reformlarla iyi değerlendirmeliyiz” dedi.
"Yapısal reform dönemi olmalı"
İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç yaptığı yazılı açıklamada, seçimlerin geride kalmasıyla, yapısal reform takviminin istikrarlı ve kesintisiz şekilde işlemesi için büyük bir fırsat yakalandığına işaret etti. İTO Başkanı Avdagiç, 31 Mart seçim sandığından çıkan her belediye başkanının, ticaretin ve üretimin önünü açan projelerle hizmet etmesini dilediklerini kaydetti. Şekib Avdagiç, “Ekonomi dışı etkileri bertaraf ederken, reel sektörü güçlendirecek, köklü ve yapısal reformlarla yolumuza devam etmemiz gerekiyor” mesajını verdi.