İstanbul Maden İhracatçıları Birliği (İMİB)'den yapılan açıklamada görüşlerine yer verilen Kahyaoğlu, nükleer müzakerelerin olumlu şekillenmesi ve İran'a uygulanan ambargonun kademeli olarak kalkmasıyla birlikte Türk mermer sektörünü büyük bir tehlikenin beklediğini savundu. İran'ın, zengin mermer yataklarına sahip olması ve ucuz enerji avantajıyla birlikte ihracatta Türkiye'nin ciddi rakibi olacağına dikkati çeken Kahyaoğlu, mermer sektörünün desteklenmemesi durumunda çok sayıda ocağın kapanacağını ve kendilerini zor günlerin beklediğini dile getirdi.
Kahyaoğlu, madencilere ilk etapta enerji ve mazot desteği verilmesi talebinde bulundu. Ambargonun kalkacak olmasına insani açıdan bakıldığında sevindiklerini belirten Kahyaoğlu, şunları kaydetti: "Türkiye ekonomisi ve bir çok sektör açısından sevindirici karşılanan bu gelişme maalesef mermer sektörü açısından bir kabusa dönüşebilir. Çünkü İran da bizim gibi çok zengin mermer yataklarına sahip. Belki teknolojileri eski, ambargo nedeniyle satamadıkları için üretimleri gelişmemiş olabilir. Ancak petrol zengini olmaları nedeniyle onlarda enerji fiyatları çok ucuz. Enerjinin maliyetler içinde büyük pay aldığı sektörümüzde onlarla rekabet etmemiz imkansız. Ambargonun kalkmasıyla birlikte İran piyasaya girerse, bizde birçok ocak ve fabrika kapısına kilit vurur."
"Bu şartlarda İran ile rekabet edemeyiz"
Son aylarda doğal taş ve mermer ihracatında düşüşün devam ettiğine ve bu nedenle sektörün zaten sıkıntı yaşadığına işaret eden Kahyaoğlu, mermer sektörü olarak İran'ın pazara girecek olması nedeniyle endişeli olduklarını bildirdi.
Kahyaoğlu, şunları ifade etti: "İhracatımız zaten geriliyor. İleride daha kötü sonuçlar olmaması ve sektörün zarar görmemesi için acil olarak önlem alınması gerekiyor. Bu şartlarda biz İran ile dünya pazarlarında rekabet edemeyiz. Bizde enerji maliyetleri çok yüksek. En azından bizim sektörümüzün de mazot desteği kapsamına alınması ve enerji maliyetlerimizin İran ile rekabet edebilecek düzeye indirilmesini talep ediyoruz."