Irak'ın Yapılandırılmasında Türk Çimentosu Kullanıldı
ABD’nin Irak’a müdahalesinden sonra bu ülkede başlayan altyapı ve yeniden yapılandırma çalışmaları için ihtiyaç duyulan çimentoyu Türkiye karşılıyor. Türk çimento sektörü de Irak pazarı ile elindeki üretim fazlasını pazarlama imkanı buldu.
Irak’a 2004’de yapılan 2 milyon ton çimento ihracatının yüzde 25’ine yakınını gerçekleştiren Adana Çimento Sanayi Türkiye Anonim Şirketi Genel Müdürü İsmail Erkovan, Irak pazarının Türk çimento sektörü için önemli bir pazar olduğunu söyledi. Erkovan’ın verdiği bilgiye göre, Türkiye’den 2004’de Irak’a 2 milyon ton çimento ihracatı yapıldı. Bunun 432 bin tonunu Adana Çimento gerçekleştirdi. 2005’de Türkiye’nin Irak’a 2.5 milyon ton çimento ihracatı gerçekleştirmesi bunun da 500 bin tonunun yine Adana Çimento tarafından yapılması bekleniyor. Türkiye’nin halen 11 milyon ton olan çimento ihracatının yüzde 18’i Irak’a yapılıyor. Uzun yıllar Birleşmiş Milletlerin amborgosu altında yatırım yapamayan ve ikinci Körfez Harekatı ile alt ve üst yapısı büyük oranda hasar gören Irak’a Irak’a Türkiye, Mısır, Ürdün ve İran tarafından çimento ihracatı yapılıyor. Irak’ın kendi çimento fabrikaları savaşta zarar gördüğü ve üretim yapamadığı bilinen bir gerçek. Hem Türk müteahhitleri hem de yabancıların çimento talebi bu nedenle Türkiye’den karşılanıyor.
AÇS Genel Müdürü İsmail Erkovan, çimentoyu Türk kamyonlarının Kuzey Irak’ta bulunan Zaho kentine kadar taşıdıklarını burada Iraklılara teslim ettiğini ifade etti. Çimento ihracatı yapan söktörün güvenlik sorununu bu şekilde aştıklarını kaydeden Erkovan, “Ancak iç piyasadaki bayilere 5 milyon 350 bin liraya teslim edilen torba çimento Zaho’da Iraklılara teslim ettiğimizde daha yüksek bir maliyete ulaşıyor. Irak’a çimento veren ülkeler arasında Türkiye ilk sıralarda. Çünkü coğrafi ve potansiyel olarak Türkiye daha uygun. Uzun yıllar Türkiye’den Irak’a çimento ihracatının devam etmesini bekliyoruz. Irak’ın yeniden yapılanmasının çimentosu büyük oranda Türkiye’den gideriliyor.” dedi.
Erkovan, Türkiye çimento sanayisinin yüzde 19’unu ellerinde bulundurduklarını belirterek, son dönemde maliyetlerinde çok yüksek artışlar olmasına rağmen çimento fiyatına 4 aydan beri zam yapmadıklarını söyledi. Türkiye’nin 11 milyon tonluk ihracatına rağmen ciddi üretim fazlalığı bulunduğunu ifade eden Erkovan, “Bu durum fiyatların artmasını engelliyor. Şuan için yeni zam yapmayı düşünmüyoruz. Adana çimento yurt içine bir milyon 350 bin ton çimento veriyor. 600 bin ton Avrupa Birliği ülkelerin ihracat yapıyor. OYAK olarak önümüzdeki yıllarda da çimento sektöründe yatırım yapmak istiyoruz. Bu yeni bir yatırım olmayacak, özelleşecek veya satışa çıkacak fabrikaları satın alma yönünde gerçekleşecek.” diye konuştu. Türkiye’nin deprem kuşağında olduğunu da hatırlatan Erkovan, daha sağlıklı ve sağlam inşaat yapımı için mutlaka hazır beton kullanılması gerektiğini, hazır betonun girmediği küçük ilçelere de hazır betonun girmesinin doğru olduğunu kaydetti.