Trabzon’un Pazarkapı Mahallesi’nde yürütülen inşaat çalışmaları sırasında eski eserlere ve tarihi değeri büyük olabilecek yapı kalıntılarına rastlandı. Son dönemlerde kentsel dönüşüm projesi kapsamında Tabakhane Vadisi, Pazarkapı ve Mumhane’de yapılan inşaat çalışmalarının, bölgenin tarihi özelliği bulunmasından dolayı durdurulması istenmiş, bölgede tarihi ve arkeolojik araştırma yapılmadan gerçekleştirilen inşaatların, toprak altına olduğu düşünülen büyük tarihi mirasa zarar verebileceği, hatta ortadan kaldırabileceği uyarısında bulunulmuştu.
Cumhuriyet'te yer alan habere göre, Pazarkapı Mahallesi’nde Ortahisar Belediyesi inşaat alanında ortaya çıkan bazı taş yapı belirtileri ve kaselere, bu uyarıları haklı çıkardı. Kaba kazının yapıldığı bölgede, iki eski kase bulundu. Kaselerin en az bin yıllık olduğu ve Bizans dönemine ait olduğu belirlendi.
Doğal ve Tarihi Değerleri Koruma Derneği Başkanı Yard. Doç. Dr. Coşkun Eruz, “Kentsel dönüşüm alanlarının altında Antik Çağ’dan günümüze Trabzon kentinin yaşadığı doğal (sel, deprem, fırtına vb etkilerle oluşan taşkın ve tahribat) ve insan etkili (yağma, yangın, yıkım vd insan müdahalleri) oluşan tahribatlarla metrelerce derinliğe gömülmüş yapılar var. 2-3 bin yıllık geçmişin farklı yapıdaki kum, kil, toprak tabakaları ve bu tabaklar arasındaki geçmişe ait yapı kalıntıları, eşyalar gibi eski eserler saklı. Bu müdahale ile ilk kez Pazarkapı’da arkeolojik çalışmanın kapısı aralandı. İnşallah diğer kazı alanlarında da benzer çalışmalar yapılır” diye konuştu.