İnşaatlara Yeni Vergi Düzeni Geliyor!



Uzun zamandır üzerinde çalışılan Gelir Vergisi yasa taslağına Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ’dan onay çıkınca bakanlar kurulunda imzaya açıldı. Gelir Vergisi ile ilgili Maliye uzun zamandır çalışıyor. Daha önce Maliye Bakanı Mehmet Şimşek , Başbakan Erdoğan’a bir sunum yapmış, Erdoğan’ın “bir süre daha çalışın” demesi üzerine taslak bakanlar kurulu gündemine gelmemişti. Hatta artık Gelir Vergisi reformunun rafa kalktığı yorumları yapılıyordu. Geçen hafta Maliye Bakanı Şimşek ve bürokratları Başbakan Erdoğan’a tekrar bir sunum yaptılar. Başbakan’dan onay alınması üzerine Gelir Vergisi taslağı Bakanlar kuruluna sunuldu.

İnşaat işlerine vergi

Reform kapsamında özel inşaat işlerinin ticari kazanca göre vergilendirilmesi planlanıyor. Bu işlerden elde edilen kazanç ticari kazanç sayılacak. Kendi arsası üzerinde ticari işletme bünyesinde inşaat yaptırılması ile kat karşılığı sözleşme dahilinde daire alan arsa sahiplerinin vergilendirilmesinde ticari organizasyonun varlığından hareketle ticari kazanç esaslarına göre vergilemeye gidilecek.

İstisnalar dönemi bitecek

Bakanlar kurulunda dün imzaya açılan tasarıyla gelir ve kurumlar vergisi birleşecek. Yaklaşık 95 madde olacağı belirtilen düzenleme ile muafiyet ve istisnalar daraltılacak. Taksi, dolmuşlarda hatlar ve plaka kiralamalarına ilişkin işletme haklarının gayrimenkul sermaye iradı (GMSİ) kapsamına alınacağı belirtiliyor. Ev sahipleri kiraya verdikleri evlerden elde ettikleri kira gelirlerini martta beyan ediyorlar. Bu beyanlar gerçek indirim ve götürü gider olarak iki model üzerinden beyan ediliyor. Yeni gelir vergisi tasarısı ile götürü gider olarak bilinen sistemdeki bazı uygulamaların kısıtlanacağı belirtildi. Şu anda elde edilen kira gelirinin yüzde 25’i götürü gider olarak gösterilebiliyor. Düzenleme ile ticari, zirai ve mesleki kazanç sahiplerine, dernek, vakıf, kamu kurum ve kuruluşlarına yapılan kiralamalarda götürü gider tercih edilemeyecek. Ayrıca yüzde 25’lik oran da 15’e düşecek. Ayrıca gelir vergisi tarifesindeki ancak üçüncü dilime girilmesinin ardından götürü gider uygulamasını kullanabileceği ifade ediliyor. Bu durumda isteyen herkes artık götürü gider indirimi modelini kullanamayacak.