İnşaatçı Demirde İthalat İsterken Üretici Karşı Çıkıyor
Demir fiyatlarındaki artışa tepki gösteren inşaatçılar ithalat önerdi. Demir üreticileri ise ithalatla kalitesiz Rus ve Ukrayna malı geleceği uyarısında bulundu. Rusya Ticaret Ataşesi İlsky ise ürünlerini övdü.
Aşırı talebin yarattığı fırtına inşaat piyasasını karıştırmaya devam ediyor. Demir fiyatlarındaki artışla ilgili başlayan tartışma da giderek büyüyor. Toplu Konut İdaresi (TOKİ), maliyet artışlarını gerekçe göstererek projelerini durdurmasının ardından, demir ithalatının kolaylaştırılması yönünde girişimlere başladı. Demir üreticileri ise Rusya ve Ukrayna'dan kalitesiz demir geleceğini belirtip ithalata karşı çıkarken işe Rusya da karıştı. Rusya Ticaret Ataşesi Viktor İlsky, birçok ülkeye demir ihracatı yaptıklarını ve demirlerinin dünya standartlarında olduğunu söyledi.
Yapılan tartışmalarda kendi imajlarının kötü kullanılmasının yanlış olduğunu söyleyen İlsky, "Bu tartışmalarda Rus malı gereksiz yere kullanılıyor. Rusya'dan birçok ülkeye demir ihracatı yapılıyor. Bu dünya standartlarında olduğunu gösterir" dedi. İlsky, Rusya'daki demir fabrikalarının Türkiye'ye uzak olduğunu ve bu nedenle nakliye masrafının ihracatı zorlaştırdığını vurgulayarak "Türkiye'ye demir daha çok Ukrayna'dan geliyor. Onların malı kalitesiz. Ölçüleri standartlara uymuyor. O yüzden de ucuz. Ama Türkiye'de Ukrayna'dan gelen mala da Rus malı deniyor" diye konuştu.
İflaslar başlamadan çare bulunsun
İnşaatçılar ise ithalatın hemen başlamasını istiyor. İflaslar başlamadan önce çare bulunması gerektiğini belirten İstanbul Ticaret Odası (İTO) İnşaat Meslek Komitesi Üyesi Mehmet Yıldırım, "Türk tüccarı bu karaborsacı zihniyetten kurtulmalı ve dünya ile bütünleşmeli. Bunları 70'lerde de yaşadık. Gelinen noktada, ithalattan başka çıkar yol yok. Eğer ithal edilecek malın normları iyi belirlenirse kalitesiz ürün gelmez. Önlem almakta geç kalınırsa sektörde peş peşe iflaslar yaşanacak. Çünkü yüzde 8 enflasyon olan bir ortamda, kullandığınız malzemeye yüzde 50 zam yapılırsa fazla yaşayamazsınız" dedi.
Demir fiyatları, yılbaşından bu yana yüzde 47 arttı. Ocak başında tonu 640 YTL olan düz yuvarlak demirin fiyatı nisan başında 785 YTL'ye çıktı. 18 Mayıs'ta dövizli satış sistemine geçen üreticiler, demirin ton fiyatını 500 dolar olarak belirledi. Haziran başında fiyatları 550 dolara çıkaran üreticiler, dövizdeki dalgalanmanın ardından fiyatı 535 dolara indirdi.
Viktor İlsky (Rusya Ticaret Ataşesi) / Malımız kaliteli, Ukrayna'nınki kalitesiz
Rusya'dan birçok ülkeye demir ihracatı yapılıyor. Dolayısıyla kalitesi uluslararası standartlarda. Üretimin büyük bölümü de iki önemli fabrikada yapılıyor. Her ikisi de Türkiye'ye çok uzak. Nakliye giderleri fazla tuttuğu için Türkiye'ye ihracat imkânları çok az. Rus demirinin, Türkiye'nin ithalatı içinde yüzde 10 payı var. Ama daha çok Ukrayna'dan geliyor. Ukrayna'nın ürünlerinde kalite düşük. Özellikle ölçüler tutmuyor. Ama Türkiye'de bu mallar da Rus malı olarak adlandırılıyor. Böyle olduğu için bizim mallarımız için de kötü bir imaj oluşmuş. Oysa Rus demiri, dünya standartlarında üretiliyor.