İnşaat Sektörü Yine Ekonominin Motoru



2006 yılının ilk döneminde önceki yıllara göre çok daha yüksek bir değer tutturarak yüzde 26,7’lik bir büyüme oranına ulaşan inşaat sektörü, ikinci dönemde yüzde 13,7’lik bir büyüme gösterdi. Bu değerlerle, inşaat sektöründe 2006 yılının ilk yarısında yaşanan büyüme oranı, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 19,3 olarak belirlendi. Sektör, söz konusu büyüme oranlarıyla 2006 yılının ilk yarısında da yine tüm sektörler arasında birinci sırada yer alırken, cari fiyatlarla değeri ise 12 milyar 164 milyon YTL oldu.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2006'nın ilk yarısındaki büyüme oranlarını açıkladı. Buna göre 2006 yılı ilk yarısı genelinde tarımda yüzde 1,3, sanayide yüzde 7,7, ticarette yüzde 7,2 ve ulaştırma-haberleşmede yüzde 3,8 oranında artış yaşandı. Tarım sektörünün payı bir önceki yılın aynı dönemindeki yüzde 5,8'lik orana göre fazla değişikli göstermezken, inşaat sektörünün payı yüzde 0,5 oranında artış gösterdi. Sanayi sektörünün payı ise yüzde 32,7’den yüzde 32,6’ya düştü.

İnşaat sektörünün canlanması, beraberinde pek çok alt sanayiyi de hareketlendiriyor. Kamu sektörünün yaptığı inşaat yatırımları, özel sektörde de yatırımların artmasını beraberinde getiriyor. Bu yılla beraber, inşaat yatırımlarının katma değere dönüşmeye başladığını söylemek mümkün. Artan kamu yatırımları, inşaat sektörünün hızla büyümesini körüklüyor. 2005 yılında ve 2006 yılının ilk yarısında gerçekleştirilen büyüme oranlarının, yakın zamanda inşaat malzemeleri sanayisinde de önemli gelişmeler yaratması bekleniyor.

Türkiye Müteahhitler Birliği tarafından yapılmış bir araştırmada, AB üyeliğine hazırlanma süreci kapsamında müzakere süreci kesintisiz devam ederse, Türkiye’nin yılda ortalama yüzde 5 oranında, inşaat ruhsatlarının yüzde 7,8 oranında, inşaat sektörünün yüzde 5,1 oranında, istihdamın da yüzde 4,6 oranında büyümesi öngörülüyor.

2006 yılının ilk yarısındaki büyümeden de anlaşılabileceği gibi, konut yatırımlarının ekonomik büyümeye katkı sağlamaya devam ediyor olması olumlu bir gelişme. Ancak ikinci dönemde ekonomide yaşanan ufak dengesizlik ve döviz kurları ve faiz oranlarındaki farklılaşmaların, sektörün büyüme rakamını etkilediği de bir gerçek.