Rapora göre inşaat sektörü 2015 yılının ikinci çeyreğinde yüzde 2 büyüdü. 2014 yılı son çeyreği ve 2015 yılının ilk çeyrek döneminde küçülen inşaat sektörü böylece yeniden büyüme gösterdi.
Bu yılın ikinci çeyreğindeki büyümede yeni inşaat başlangıçları ve mevsimsellik etkili oldu. İkinci çeyrekteki büyümeye rağmen 2015 yılının ilk yarısında ise inşaat faaliyetleri yüzde 0,3 oranında küçüldü. Buna bağlı olarak bu yılın ilk yarısındaki inşaat faaliyetlerinin performansı geçen yılın ilk yarısının altında kaldı.
Özel sektör inşaat harcamaları 2015'in ikinci çeyreğinde yüzde 3,4 büyüdü. 2015'in ilk çeyreğinde yüzde 0,7 küçülen özel sektör inşaat harcamaları yeniden büyürken özel sektör inşaat harcamalarındaki yükseliş yeni inşaat başlangıçlarından ve mevcut işlerin mevsimsellik ile toparlanmasından kaynaklandı.
Kamu inşaat harcamalarında ise küçülme yavaşlamakla birlikte sürdü. Geçen yıl yüzde 11,2 ve 2015'in ilk çeyreğinde yüzde 8,3 küçülmenin ardından kamu inşaat harcamaları yılın ikinci çeyrek döneminde de yüzde 2,8 daraldı.
Rapora göre, mevcut inşaat işleri seviyesi mevsimsellik etkisiyle yılın ikinci çeyrek döneminde artarken üçüncü çeyrekte mevcut işler seviyesinde gerileme başladı. Temmuzda 4,5, ağustosta 0,1 puan gerileme sonrası mevcut işlerin seviyesi eylülde 3,7 puan daha düştü. Bu gerilemeyle mevcut inşaat işlerinin seviyesi 95,3 puana indi. Mevcut işler seviyesi geçen yılın aynı ayına göre ise 1,8 geriye düşerken, erken seçime kadar gerilemenin sürmesi bekleniyor.
İnşaat sektörü güven endeksi eylül ayında 4,9 puan daha düşerken üçüncü çeyrekteki gerileme 11,5 puan oldu. Yılın ilk çeyreğinde artan inşaat sektörü güven endeksi ikinci çeyrekte ise durağanlaşmıştı. Üçüncü çeyrekte gerilemeye başlayan inşaat sektörü güven endeksi eylül ayında 4,9 puan ile yılın en yüksek gerilemesini gösterdi. Siyasi ve ekonomik belirsizlikler inşaat sektöründeki güveni de azalttı.
İnşaat Malzemesi Sanayi Üretimi temmuzda yüzde 1,3 arttı
İnşaat malzemeleri sanayi üretimi temmuz ayında yüzde 1,3 artarken bu alanda dalgalanma devam ediyor. Haziranda yılın en yüksek aylık artışını gerçekleştiren inşaat malzemeleri sanayi üretimi temmuzda sınırlı bir büyüme gösterdi. Bu alanda yılın ilk çeyreğinde yüzde 6,7, ilk yarısında ise yüzde 2,6 gerileme yaşanmıştı.
Temmuz ayındaki yüzde 1,3 artışla yılın ilk 7 ayında inşaat malzemesi sanayi üretimi yüzde 2,1 gerilemiş oldu. Temmuz ayında 12 alt sektörde üretim geçen yılın aynı ayına göre arttı. Yılın ilk 7 ayında ise üretimi izlenen 26 alt sektörden 13'ünde üretim geriledi. Alt sektörlerde üretim gerilemesi giderek azalırken Türkiye'nin yeniden bir genel seçime gidiyor olması nedeniyle üretim performansının gelecek aylarda zayıf kalması bekleniyor.
Temmuzda ihracat yüzde 17,2 geriledi
İnşaat malzemesi ihracatı temmuz ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 17,2 gerileyerek 1,44 milyar dolar oldu. Böylece yılın ilk 7 ayında ihracat yüzde 18,5 düşmüş oldu.
Paritelerdeki gerilemeler ve pazarlardaki bozulmalar ihracatı olumsuz etkilemeye devam ederken 2015'in ilk 7 ayında yıllık ihracatta da önemli bir gerileme yaşandı. Bu gerilemeyle yılın ilk 7 ayında yıllık ihracat yüzde 11,1 düşerek 18,87 milyar dolar oldu.
İnşaat malzemeleri ithalatı temmuzda geçen yılın aynı ayına göre yüzde 7,9 artarak 823 milyon dolar oldu. İlk 7 ayda ithalat değişmeyerek 5,44 milyar dolarda kaldı. Buna bağlı olarak yıllık ithalat da 9,29 milyar dolar ile aynı kaldı.
Yılın ilk yarısında alınan toplam yapı ruhsatları yüzde 28,4 geriledi
Bu yılın ilk yarısında alınan toplam yapı ruhsatları metrekare olarak geçen yılın ilk yarısına göre yüzde 28,4 azalarak 89,60 milyon metrekareye geriledi. Alınan konut yapı ruhsatları ise yine bir önceki yılın ilk yarısına göre metrekare bazında yüzde 30,1 azalarak 65,51 milyon metrekareye indi.
Alınan yapı ruhsatları içinde konut dışı bina ruhsatlarında da gerileme yaşandı. Konut dışı binalar için alınan yapı ruhsatları da 2015'in ilk yarısında yüzde 23,2 azalarak 24,09 milyon metrekareye düştü.