İnşaat Mühendisleri, Deniz Kumu Kullanımını Sakıncalı Bulmuyor
İnşaat mühendisleri ve kum üreticileri, inşaatlarda deniz kumu kullanılmasında bir sakınca olmadığını savunuyor. Mühendisler ve kum üreticileri, başta Japonya olmak üzere dünyanın pek çok ülkesinde inşaatlarda deniz kumu kullanıldığını belirtiyor.
Özellikle Marmara Depremi’nden sonra başlayan tartışmalarda gündeme gelen deniz kumunun inşaat yapmaya uygun olmadığı görüşlerine açıklık getiren inşaat mühendisleri ve kum üreticileri, inşaatlarda deniz kumunun kullanılmasında bir sakınca olmayacağını savundu. Başta Japonya olmak üzere dünyanın birçok yerinde inşaatlarda deniz kumu kullanıldığını belirten mühendis ve kum üreticileri, beton üretiminde en iyi mukavemeti sağlayan hammaddenin deniz kumu olduğunu ileri sürdü. İnşaat mühendisleri, deniz kumunun akışkanlığı ve küresel biçimli yapısı ile beton karışımı içindeki boşlukları en iyi şekilde doldurduğu, yüksek kaliteli bir kum olarak kabul edildiğini belirtti.
Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB) Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Gürdal, inşaatlarda kullanılacak kumların çok temiz olması gerektiğini belirterek deniz kumunun çok temiz olduğunu ve bu nedenle inşaat faaliyetlerinde öncelikle tercih edilmesi gerektiğini belirtti. Gürdal, deniz kumu içinde bulunabilecek midye, istiridye kabukları, yosun artıklarının kumun kalitesini bozduğunu; ancak kumun yıkama işleminden geçirilerek bu maddelerden arındırılabileceğini ifade etti.
Son zamanlarda inşaatlarda dağ kumunun tercih edildiğini ifade eden Gürdal, bu tür kumda yabancı maddelerin bulunma ihtimalinin deniz kumundan daha fazla olduğunu belirterek bu yabancı malzemelerin mukavemeti olumsuz yönde etkilediğini dile getirdi. Kumdaki kirliliğin yüzde 15 oranlarına ulaştığında betonun dayanıklılığına olumsuz etkisinin büyük risk oluşturduğunu ifade eden Gürdal, bu riske karşı kumun yıkanması gerektiğini söyledi. Gürdal, dağ kumunun içinde bulunan gereksiz malzemelerin arındırılması için birçok defa yıkamadan geçirilmesinin maliyeti artırdığını ve kumun niteliğini bozduğunu kaydetti.
Işık Yapı Denetim AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Engin Arbatlı da içinde bulunan zayıflatıcı unsurların arındırıldıktan sonra deniz kumunun inşaat için önemli bir hammadde olduğunu kaydetti. “Denizden gelen kum kötüdür” düşüncesinin yanlış olduğunu belirten Arbatlı, zararlı olması için bir neden olmadığını kaydetti. Dağ kumuna da şüphe ile bakılması gerektiğini belirten Arbatlı, bu kumun iyi nitelikli olabilmesi için tane büyüklüğüne sahip olması gerektiğini dile getirdi. Yapı Endüstrisi Ltd. Şti. Yönetim Kurulu Üyesi Ayfer Çalık Kırmacı da deniz kumunun gerekli temizleme faaliyetlerinden geçirilmesi durumunda hiçbir zararının olmayacağını belirtti. Doğu Yakası Kumcular Kooperatifi 2. Başkanı Mehmet Ekşioğlu, başta Japonya olmak üzere birçok gelişmiş ülkenin inşaatlarda deniz kumu kullandığını belirtti. Kumun kalitesini belirleyen kuvars, organik maddeler, feldspat, kil oranı ve tuzluluk oranının en ideal deniz kumunda bulunduğunu belirten Ekşioğlu, “Birçok üniversitenin yaptığı araştırma bunu ispatlıyor.” dedi.