İnşaat Malzemesi Sanayi Üretimi 2015'te % 0,7 Büyüdü



Yapı-Endüstri Merkezi'nin 21 yıldır aralıksız olarak hazırladığı rapora göre, bir önceki yıla göre sanayi üretimi 0,2 puan arttı. 2014 yılında inşaat malzemelerine talep artışı özel sektör inşaat harcamalarından kaynaklandı. Kamu inşaat harcamaları ve ihracatta talep artışı yaşanmadı. 2015 yılında ise yine özel sektör inşaat harcamaları talep ve sanayi üretimi artışını sürüklerken kamu inşaatları ile ihracat tarafından talep etkisi negatif oldu. Bu çerçevede 2015 yılında inşaat malzemeleri sanayi üretiminde ağırlıklı yeri olan sektörlerde üretim geriledi. Çimento, hazır beton, taş ve mermerler, ana demir ve çelik ürünleri, düz cam, diğer camlar, inşaat amaçlı beton ve alçılar imalatları geriledi. En yüksek üretim artışları boyalar, çelikten tüpler ve borular, kilit ve menteşe ile metal yapı parçaları ile soğutma ve havalandırma donanımı imalatlarında gerçekleşti.

Kamu inşaat harcamaları yavaşladı

İnşaat malzemeleri iç pazarını inşaat harcamalarının belirlediği vurgulanan rapora göre, yeni ve yenileme pazarı olarak birlikte değerlendirilen inşaat malzemeleri iç pazarı yurtiçindeki inşaat harcamalarındaki gelişmelerden etkilenmektedir. 2013 yılında inşaat malzemeleri iç pazarı inşaat harcamaları cari fiyatlarla % 11,3 genişleyerek 113,6 Milyar TL büyüklüğüne ulaşmıştı. 2015 yılında ise inşaat harcamalarındaki yavaşlama inşaat malzemeleri iç pazarındaki büyümeyi de sınırlandırdı. 2015 yılında kamu inşaat harcamaları yavaşladı. Özel sektör inşaat harcamaları ise sürükleyici oldu. Bu gelişmelere bağlı olarak inşaat malzemeleri iç pazarının 2015 yılında reel olarak % 1,2 ve cari fiyatlarla % 6,5 artarak 121 milyar TL büyüklüğüne ulaştığı öngörülmektedir.

İhracat 2015 yılında geriledi

İnşaat malzemeleri ihracatı 2015 yılında % 19,8 oranında gerileyerek 17,00 milyar USD oldu. İthalat ise % 1,7 düşerek 9,13 milyar USD'ye indi. Türk Yapı Sektörü Raporu'na göre, ihracattaki gerilemede üç unsur etkili oldu. Bunlardan ilki yakın ve komşu ülke pazarlarımızda ortaya çıkan çatışmalar ve siyasi gerginliklerdir. Rusya ve Irak pazarı ile Ortadoğu pazarı olumsuz etkilendi. İkinci unsur yurtdışı müteahhitlik hizmetlerinin 2015 yılında yine aynı nedenlerle gerilemesi oldu.

Üçüncü unsur ise emtia fiyatlarındaki düşüşün sürmesi ile Euro-USD paritesindeki gerilemedir. Avrupa Birliği inşaat harcamalarının yeniden büyümesi ise ihracata katkı sağladı. İnşaat malzemeleri ithalatı ise sınırlı ölçüde geriledi. İnşaat iç pazarındaki yavaşlama ve döviz kurlarındaki artışa rağmen ithalattaki gerileme sınırlı kaldı.

Türk Yapı Sektörü Raporu 2015 için tıklayınız.

Reklam Goruntulenme Bolumu