İnşaat Faaliyetlerindeki Yavaşlama Devam Ediyor

(Fotoğraf: AA)

Türkiye Hazır Beton Birliği’nin (THBB) açıkladığı Hazır Beton Endeksi 2024 Ocak Ayı Raporu’na göre, kasım ayında başlayan Faaliyet Endeksi’ndeki yavaşlama negatif tarafta yoluna devam etti. Aralık ayındaki yukarı yönlü eğilim ocak ayında yine tersine döndü. Son 3 aydır tüm endeksler eşik değerin altında yer almakla birlikte bunların içinde sadece Faaliyet Endeksi’nin eşik değeri zorladığı görüldü. Hem Beklenti hem de Güven Endeksleri ocak ayında sınırlı bir yükseliş göstermiş olmakla birlikte negatif tarafta kalmaya devam etti. Bu kapsamda 2024 yılının ilk çeyreğinde Faaliyet Endeksi’nde ciddi bir yükseliş beklenmiyor.

Geride bıraktığımız ocak ayında tüm endeksler geçen yılın aynı ayına göre azalmış durumda. En fazla daralma Güven Endeksi’nde, en düşük ise Beklenti Endeksi’nde oldu. Her 3 endeks de ocak ayında geçen yılın aynı ayına kıyasla azaldı ve eşik değerin altında kaldı. Bundan dolayı Hazır Beton Endeksi de gerilemiş durumda.

Reklam Goruntulenme Bolumu

Raporun sonuçlarını değerlendiren Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB) Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Işık, “Kasım ayında başlayan Faaliyet Endeksi’ndeki yavaşlama negatif tarafta yoluna devam etmiş, aralık ayındaki yukarı yönlü eğilim ocak ayında yine tersine dönmüştür. Hem Beklenti hem de Güven Endeksleri ocak ayında sınırlı bir yükseliş göstermiş olmakla birlikte negatif tarafta kalmaya devam etmiştir. Bu kapsamda 2024 yılının ilk çeyreğinde Faaliyet Endeksi’nde ciddi bir yükseliş beklenmemelidir.” dedi.

Türkiye ekonomisi ve inşaat sektörüne yönelik değerlendirmelerde bulunan THBB Başkanı Yavuz Işık, “Konut satış rakamlarına göre Türkiye 2023 yılını, 8 yıl öncekine yakın satış rakamları ile kapatmış görünmektedir. Yıllık 1 milyon 289 binlik konut satış rakamını 2015 yılında aşan Türkiye, geride bıraktığımız yıl 1 milyon 225 binde kalmıştır. Toplam satışlarda görülen %17,5’lik daralma ipotekli satışlarda %36’yı geçmiş durumdadır. Hem ilk el hem de ikinci el satışlarda ortaya çıkan bu daralmada kuşkusuz en büyük pay tüketici tarafında finansmana erişimde yaşanan sorundur. 2024 yılının ikinci yarısından itibaren beklenen faiz indirimlerine paralel olarak bankacılık kesiminin konut kredilerine erişimi rahatlatması sonrasında sektörde canlılık meydana geleceği öngörülmektedir.” şeklinde konuştu.