Yapı Dergisi'nin Aralık Sayısı Çıktı



Aylık Mimarlık, Kültür ve Sanat Dergisi "YAPI"nın 289. sayısı çıktı.

Aralık sayısında Doğan Hasol, "Fransa'daki Başkaldırı ve Biz" başlıklı yazısında Türkiye'nin bugün Fransa'da yaşananları doğru yorumlaması ve bundan dersler çıkarması gerektiğine değiniyor.

Mimari tasarımı Massimiliano Fuksas'a ait olan İtalya'daki 'Milano Yeni Fuar Merkezi' projesi bu sayıda geniş yer tutuyor. Merkezde boyuna oluşturulmuş bağlantı aksı, merkezin ana dinamosu olacak şekilde tasarlanmış. Yaklaşık 1300 metre uzunluğundaki bu aks, bütün kompleksin strüktürünü oluşturan bir omurga niteliği taşıyor.

İngiltere'deki 'Lowry Kültür Merkezi'nin tasarımı ise Michael Wilford and Partners'a ait. Lowry koleksiyonuna ev sahipliği yapan sanat galerileri, 1650 kişilik lirik tiyatro ve 400 kişilik bir salonu içeren merkez, özgün formların ve mekânların biraraya gelmesinden oluşuyor.

Dergide Yapı-Endüstri Merkezi, Şevki Vanlı Mimarlık Vakfı desteği ve ÇİMSA'nın sponsorluğunda düzenlenen Archiprix - Türkiye 2005 Bitirme Projeleri Yarışması'nda ödül kazanan projeler de geniş yer kaplıyor. Yarışmada 1.lik ödülünü alan projenin tasarımı Dicle Hökenek'e (İstanbul Kültür Üniversitesi); 2.lik ödülü alan tasarım Murat Yüksel'e (Uludağ Üniversitesi); 3.lük ödülü alan tasarım ise Can Kadir Sucuoğlu'na (Yıldız Teknik Üniversitesi) ait.

Aralık sayısında, Ruşen Yamaçlı ve Emine Sızak'ın hazırladığı "Steven Holl Binalarında Tasarım Deneyimleri" başlılı makalesi de yer alıyor. Bu makalede günümüz çağdaş mimarlarından Steven Holl, modern tasarım örneklerini oluşturan binalarından Kiasma Çağdaş Sanat Müzesi ve Minnesota Üniversitesi Mimarlık ve Peyzaj Mimarlığı Okulu'nun tasarım fikirleri ve uygulama deneyimleriyle ele alınıyor.

"Yeraltında Anlatıya Dönüşen Mekansal Deneyimler" başlıklı yazı Semra Aydınlı, Çiğdem Eren, Fatma Erkök ve Funda Uz Sönmez'e ait. Kente ilişkin en ufak bir tasarımın nasıl bir işaret olduğunu, onun nedenselliğini sorgulayan bu çalışma, mimarlığın "büyük resmi"ni tamamlayan bir parça olarak düşünülebilir.

Dergide Sanat Eleştirmeni Özkan Eroğlu'nun "Bugün sanat tarihinde bize sunulmuş yapıtların başyapıt olmasına kimler, nasıl karar vermiştir? Yapıttan, başyapıt statüsüne geçmede, yapıtlara nasıl bir iksir ile yaklaşılmıştır? O yapıtlar nasıl sanat tarihinde iyice öne çıkarak, başyapıta dönüşmüş ve günümüze dek gelmiştir?" gibi sorulara yanıt arayan "Başyapıt ve Alegori İlişkisi" başlıklı yazısı da bulunuyor.

Ayrıca İsmail Çınar'ın "Planlama ve Tasarımda İklim Değişikliğinin Olası Etkileri", Halit Coza ve Kaya Özgen'in "Binalarda Deprem Hasarları ve Nedenleri", Koray Malhan'ın "Yeni İş Kültürü" başlıklı yazıları derginin Aralık sayısındaki konular arasında...

Yapının güncel sayfalarında gündemdeki tartışmalar, mimarlık ve sanat haberleri, yapı malzemeleri ve yeni çıkan kitaplar da yer alıyor.

Yapi Dergisi'ni satın almak için tıklayınız.