İngiltere'de Rüzgar Enerjisi İlk Kez Kömürü Geçti



İngiltere (Birleşik Krallık) genelindeki rüzgâr santralları, 2016 yılında kömür santrallarına göre ilk kez bir yılın toplamında daha fazla elektrik üretti.

The Guardian'da yer alan habere göre ülke genelinde yükselen karbon vergileri nedeniyle enerji santralı kapanışları beraberinde kömürde çöküşü getirdi. İngiltere'de bu gelişmeye en çok yeşil mücadelesi veren ekolojistler sevindi.

Geçen yıl kömür elektrik üretiminde büyük pay sahibi üç büyük köprü üssü 2015'te yüzde 22.6'dan yüzde 9.2'ye düştü. Rüzgar enerjisi, 2016 yılında kuşağın yüzde 11.5'ini, 2015'te ise yüzde 12'den biraz düşürdü.

Kömür yakıtlı elektrik üretimini 80 yıldaki en düşük seviyede gören iklim aktivistleri kömürün çöküşünü, "kilometre taşı" olarak nitelendirdi.

Karbon Brief'in politika editörü Simon Evans konuyla ilgili analizinde,"Geçen 12 ayda İngiltere elektrik sisteminde rüzgar öne geçti. Birleşik Krallık şebekesinde yenilenebilir enerji kaynakları artık söz sahibi" diye yazdı.

Simon Evans'a göre Bakanlar, karbon hedeflerini karşılamak için kömür gücünü 2025'e kadar kaldırmayı taahhüt ettiler, ancak çevresel politikalar kömürü gittikçe ekonomik olmayan hale getirdiğinden bu süre daha erken sonlanacak.

İngiltere'de rüzgar enerjisi konuşulurken konuyla ilgili yeni bir haber gündeme düştü. İskoç şirketi Dounreay Trì, Global Energy Group'a, İskoçya'daki Dounreay kıyısındaki yenilikçi bir çift yüzen rüzgar türbinleri için inşaat sözleşmesi verdiğini açıkladı. Teknoloji, türbinleri daha derin sulara atmanın önemli bir yolu olarak görülüyor.