İngiltere Mimarlık Haftası ve Londra Mimarlık Bienali Görücüye Çıkıyor.


Yazar ve belgeselci Alain de Botton, her yıl Haziran ayına damgasını vuran İngiltere Mimarlık Haftası ve Londra Mimarlık Bienali’nde gerçekleşecek etkinlikleri yorumluyor.

Mimarlık, her yılın Haziran ayında İngiltere ve özellikle Londra’da başrolde. Oldukça zengin bir programla, sadece mimarlara değil kültürel duyarlılığa sahip herkese ulaşmayı hedefleyen Mimarlık Haftası ve Londra Mimarlık Bienali, 16- 25 Haziran tarihleri arasında gerçekleşecek.

Alain de Botton’a göre, etkinliklerle ilgili en büyük sorun, önerdiği çeşitlilik dolayısıyla tümüne katılmanın mümkün olmayışı. “Eğer yeterince dayanıklıysanız sabahtan akşama kadar katılabilecek aktiviteler bulmanız mümkün” diyor de Botton.

Diğer sanat disiplinleriyle kıyaslandığında mimarlığın, insanların en az deneyim sahibi oldukları alan olduğunu ekleyen de Botton, gerçekleşecek çok sayıda konferansa dikkat çekerek etkinliklerin eğitsel yönünü vurguluyor. Alain de Botton, bu etkinlikler kapsamında 20 Haziran’da gerçekleşecek olan ve mimarlık ve psikanaliz arasındaki ilişkinin konuşulacağı etkinliği özellikle öneriyor. Toplantıda, mekanlarla insanların kurduğu kişisel bağlantılar ve onlara atfettikleri anlamlar irdelenecek. Ayrıca de Botton, son yıllarda Londra’da en çok gündemde olan konulardan birini masaya yatıracak olan; Rem Koolhaas, Farshid Moussavi ve Adam Caruso gibi isimlerin de tartışmacı olarak katılacağı “Londra nasıl bir kent silüeti istiyor (What Skyline Does London Want?) konulu toplantıya, Londra’nın geleceğini merak eden ve Londra Belediye Başkanı Ken Livingstone’un planlarına eleştirel olarak yaklaşan kesimleri katılmaya davet ediyor.

Alain de Botton, didaktik yönü ağır basan bu toplantıların yanısıra Mimarlık Haftası ve Mimarlık Bienali etkinliklerin en önemli özelliğinin “oyunculuğa kışkırtması” olduğunu vurgularken genellikle ciddi kişiler olarak bilinen mimarların, bu süreç boyunca adeta bir karnaval havasına girdiklerini ifade ediyor. Mimar olsun olmasın herkesin kendisini gülümseten ve mutlu eden mekanları veya binaları fotoğraflayıp Mimarlık Haftası web sitesine yükleyerek katılabilecekleri “Mutlu Mekanlar Ulusal Fotoğraf Yarışması”nı buna örnek olarak gösteren de Botton, eski bir alışkanlığın tekrarı niteliğindeki, Borough’dan Simithfield Market’e Thames Nehri üzerinden (Millenium Köprüsü kullanılarak) geçirilecek olan koyun sürüsünün de hiç şüphesiz ertesi günkü gazetelerin baş sayfalarını süsleyeceğini söylüyor.

Londra Mimarlık Haftası etkinlik programına buradan ulaşabilirsiniz:

Londra Mimarlık Bienali’yle ilgili ayrıntılı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz:



Derleyen: Sena Özfiliz