Başta İngilizler olmak üzere çok sayıda Avrupalı, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyet'inden gayrimenkul alıyor. Alıcıları güneşli iklimin yanısıra Ada'da birleşme halinde mülklerin prim yapma ihtimali de cezbediyor.
Reuters'ın haberine göre başta ingilizler olmak üzere çok sayıda yabancı alıcı, KKTC'de satılık ev arıyor. Emeklilerden kar peşindeki yatırımcılara kadar çok sayıda yabancı hem adanın güneşli Akdeniz ikliminden yararlanmaya çalışıyor, hem de bölünmüş Kıbrıs'ın birleşmesi halinde aldıklarının değer kazanmasını umut ediyor.
Ancak uzmanlar adada çözüm olsa dahi yatrımcıların zarara uğrayabilecekleri uyarısında bulunurken, halkın eski evlerine dönmesi halinde gayrimenkullerin hukuki sorun teşkil edebileceğine dikkat çekiyorlar.
Kuzey'de 80 bin poundluk ev, Güney'de en az iki katına
Turistlerin tatilden çok emlakçılarla ilgilendiği ifade edilirken, 3 odalı ve havuzlu bir evin adanın kuzeyinde 80 bin sterline alınabildiği, adanın güneyinde ise benzer bir evin fiyatının en az iki katı olduğu belirtiliyor.
Gayrimenkul piyasasındaki canlanmanın girişimcileri de harekete geçirdiği kaydedilirken, KKTC'de son birkaç ayda en az 20-30 yeni emlak ofisinin açıldığı bildiriliyor.
Durumdan rahatsız olan Ada'nın yerlileri ise doğası bozulmamış Kuzey Kıbrıs'ın betonlaşmasından endişe ediyorlar.
Kıbrıs'ta Annan Planı çerçevesinde birleşme görüşmeleri devam ediyor. Bugün 15'inci kez biraraya gelen iki tarafın liderleri KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş ve Güney Kıbrıs Rum kesimi lideri Tasos Papadopulos henüz bir anlaşmaya varamadılar. Bugün sona erecek görüşmeler, İsviçre'de Türkiye ve Yunanistan Başbakanları'nın da katılımıyla devam edecek. Nisan sonuna kadar varılan noktanın ardından hala çözüme kavuşturulamayan maddeler BM Genel Sekreteri Kofi Annan tarafından doldurulacak. Hazırlanan son anlaşma metni Kıbrıs'ın her iki tarafında da halkoyuna sunulacak. Anlaşmanın onaylanması halinde Kıbrıs, 1 Mayıs'ta bütün olarak Avrupa Birliği üyesi olacak.