Ingersoll Rand'ın Düzce'deki Üretim Üssü: İTO Kilit Fabrikası



Dünya genelinde 30'dan fazla markanın sahibi olan, Türkiye'de 2001 yılında Düzce'deki ITO fabrikasını, 2005 yılında da İTO markasını satın alarak faaliyetlerini iç pazarda yoğunlaştıran Ingersoll Rand, 2006 yılında 'mükemmel üretim merkezi' seçilen Düzce fabrikasını EMEA bölgesinin en büyük üretim ve lojistik üssü olarak seçti. İngiltere'de üç, İspanya ve İtalya'da birer fabrikanın üretiminin Türkiye'ye kaydırılmasıyla stratejik bir üstünlük sağlayan İTO Kilit, Düzce fabrikasının kapılarını www.yapi.com.tr'ye açtı. Fabrika, İngiltere'de pazar lideri olan Briton'un, Türkiye'nin pazar ikincisi İTO'nun, İtalya ve İspanya'nın pazar lideri CISA'nın kilit ve kapı hidroliklerini üretiyor. Briton, Cisa, Glynn-Johnson, Ives, LCN, Locknetics, Normbau, Schlage ve Von Duprin  gibi bilinen markalar Türkiye pazarına sunuluyor. Fabrika, Avrupa’da bulunan diğer Ingersoll Rand Security Technologies markalarının da tedarik merkezi olarak çalışıyor.



İklimlendirme, konut, güvenlik ve endüstriyel olmak üzere dört ana sektöre odaklanan Ingersoll Rand'ın dünya genelinde 100'den fazla fabrikası bulunduğunu ve çalışan sayısının da 60 bin civarında olduğunu söyleyen Fabrika Müdürü Ulaş Yolcu, Düzce İTO fabrikasının EMEA (Avrupa, Ortadoğu, Afrika ve Hindistan) bölgesinin en büyük üretim ve lojistik üssü olmasıyla birlikte dünyanın 95 ülkesine ihracat yapıldığını belirtti. Bulunduğu pazarlarda pazar lideri ya da pazar ikincisi olan Ingersoll Rand'ın fabrikayı bir üretim ve tedarik üssüne çevirmeden önce üretim ve yönetim metodlarını modern sistemlerle donattığını belirten Yolcu, insana dayalı bu sistemler çerçevesinde 'yalın altı sigma', 'değer mühendisliği', 'yeni ürün geliştirme', 'operasyonel mükemmeliyet', 'toplam kalite yönetimi' ve '5S' gibi tüm çalışanların eğitimine dönük uygulamalar başlattığını söyledi. Yolcu'nun verdiği bilgiye göre, her yıl bu çerçevede mavi yakalılar için 20 saat, beyaz yakalılar içinse 40 saate varan sürekli gelişim eğitimleri veriliyor.



Fabrikanın ofis bölümü





Fabrikaya yapılan toplam yatırım 70 milyon doları buldu

Üretimin yaklaşık yüzde 50'sinin ihracat, diğer yarısının da iç pazara verilen ürünlerden oluştuğunu açıklayan Yolcu, gelişen Türkiye pazarının Ingersoll Rand için çok büyük önem taşıdığının altını çizdi. Yolcu, "Yeni ürün lansmanları, Batı Avrupa ve Amerika pazarlarında lider konumdaki markaların Türkiye piyasasına da sunulması, pazara bir canlılık getirdi" dedi. Şu an Düzce fabrikası çatısı altında altı ayrı fabrikanın üretim yapmakta olduğunun altını çizen Yolcu, fabrikaya yapılan toplam yatırımın 70 milyon doları bulduğunu söyledi ve yatırımların Türkiye'de yoğunlaşmasının başlıca sebepleri olarak da Türkiye'nin 'gelişen iç pazar'ını, 'gelişmiş pazarlara yakınlığı'nı ve 'iş gücü ve eğitimli kadro' yapısını gösterdi.

"Düzce fabrikamız, IR Güvenlik Teknolojileri'nin Avrupa'daki en büyük üretim üssü ve daha da büyüyecek. Fabrikamızda İtalya'nın en çok satan hidroliklerini, İspanya ve Venezuela'nın en çok satan kilitlerini, İngiltere'nin en çok satan kilit ve hidroliklerini EN normlarına göre üretiyoruz. Fabrikanın ürettiği katma değer, 15 milyon dolardan 100 milyon dolara çıktı".

2009 yılı dışında her yıl yüzde 10 büyüyen Ingersoll Rand Türkiye'nin 2011 yılında yüzde 50 büyüme hedeflediğine işaret eden Yolcu, "Yenilikçilik, bizim en çok önem verdiğimiz değerlerden biri" diyerek, 2011'de toplam cirolarının yüzde 25'ini inovatif ürünlerden elde etmeyi hedeflediklerini açıkladı. Bu çerçevede Türkiye pazarına gerçek yangın sertidikasyonlu ürünler sunmaya başladıklarını aktaran Yolcu, böylece sektörün bilinçlendirilmesini de hızlandırdıklarını anlattı. Çevreye verdikleri öneme ve iş güvenliğine de değinen Yolcu, asıl hedeflerinin yeşil ürünler geliştirmek, üretim aşamasında ortaya çıkan atıkları düzenli bir biçimde sürekli azaltmak olduğunu, fabrikalarında 2 milyon saattir hiçbir iş kazası yaşanmadığını sözlerine ekledi.



Dünyadaki her iki binadan birinde Ingersoll Rand ürünü var

Ingersoll Rand Gelişmekte Olan Pazarlar İş Geliştirme Müdürü Savaş Işık da, ABD'nin ilk 500 şirketi sıralamasında ilk 200 arasında yer alan Ingersoll Rand'ın, özellikle güvenlik teknolojilerinde dünyadaki her iki binadan birinde ürünleriyle tercih edildiğine dikkat çekti. Güvenlik teknolojileri pazarının iş hacminin 2,5 milyar dolar civarında olduğunu ve 20 markayla bu alanda faaliyette olduklarını belirten Işık, farklı markaları bünyelerinde toplayarak büyüme stratejisini izlediklerini ifade etti.

Işık, Türkiye'de ülke geneline yayılmış bayi ağı, İstanbul, İç Anadolu, Akdeniz, Konya, İzmir, Doğu Anadolu, Karadeniz ve Gaziantep bölgeleri ve bu bölgeler bazında yapılandırılmış bir satış ekibiyle hizmet sunduklarını, 40 civarında distribütörleri olduğunu söyledi. 'Dikey pazarlar' olarak tanımlanan hastane, AVM, okul, istasyon gibi büyük projelere öncelik verdiklerini, büyük konut yatırımlarını da izlediklerini ancak bu alanda ciddi bir arz fazlası gözlediklerini anlatan Işık, pazarda elektronik ürünler için büyük bir potansiyel olduğunu, bunu geliştirmekyi istediklerini sözlerine ekledi.





Güvenlik sektörünün en büyük tedarikçisi

Yeni Ürün Geliştirme Yöneticisi Tahsin Sümer ise, güvenlik sektörünün en büyük tedarikçisi olduklarını vurguladı. Düzce Fabrikası'nın yılda 6,5 milyon adet üretim yaptığını, ancak ekstra hiçbir yatırım yapmadan bu kapasitenin 10 milyon adete çıkarılabileceğine işaret eden Sümer, şöyle konuştu.

"Ingersoll Rand, dünya genelinde 3000 mühendisle hizmet veriyor. Düzce fabrikasının teknik biriminde ise 10 mühendisle çalışıyoruz. Ancak, diğer ülkelerdeki teknik ekiplerle sürekli iletişim halindeyiz. Bütçede yüzde 3 olan ar-ge payını, yüzde 5'e kadar geliştirmeyi planlıyoruz".



Düzce İTO Fabrikası



1999 yılında inşaa edilen Düzce İTO Fabrikası, 33 bin 600 metrekarelik bir alana yayılıyor. 17 bin 500 metrekarelik kapalı alanı olan ve yaklaşık 500 çalışanı bulunan fabrikada, bunun 83'ü beyaz yakalılardan oluşuyor.

•          60 Kadın (20%)
•          2009 Düzce En Çok Sosyal Sigorta Ödemesi Yapan Kuruluş Ödülü
•          2011 büyüme hedefi 50%
•          Kriz döneminde işçi çıkarılmadı
•          Firmanın 2002 yılında 1 milyon TL olan ihracatı, bugün 20 milyon TL’ye çıktı.





Fabrikanın yıllık bazdaki üretimleri

•          İç Oda Kilitleri / 2.000.000 adet

•          Barelli Kilitler / 1.500.000 adet

•          Bareller / 1.000.000 adet

•          Asma Kilitler / 125.000 adet

•          Tırajlı Kilitler / 1.000.000 adet

•          Kapı Hidrolikleri / 425.000 adet

•          Panik Çıkış Kilitleri / 450.000 adet

•          Diğerleri / 20.000 adet






EMEA bölgesine dağıtımı yapılan diğer Ingersoll Rand ürünleri

•          Schlage / ABD pazarının lider kilit markası

•          LCN / ABD pazarının lider kapı hidroliği markası

•          IVES / ABD pazarının lider kapı aksesuar markası

•          VON DUPRIN / ABD pazarının lider panik çıkış kilit markası

•          Normbau / Almanya pazarının 2 numaralı kapı kolu markası

•          Glynn-Johnson / ABD pazarının 2 numaralı hastane güvenlik ürünleri

•          CISA Hospitality / İtalya pazarının lider elektronik otel kilit markası



Ingersoll Rand’in Türkiye’ye yatırımları

•          $70M direkt makine yatırımı
•          Ortalama 15 saat/çalışan eğitim ile işçisine ve Ortalama 40 saat ile mühendislerine eğitim
•          Çevre ve İşçi Güvenliği

–         Son teknoloji arıtma tesisi                     
–         Kişisel koruma ekipmanları                               
–         Davranışa Dayalı Güvenlik Sistemi
–         OHSAS 18001


•          Yönetim Metodları

–         Yalın Altı Sigma
–         Değer Mühendisliği
–         ISO


•          Sanal Ekipler