İndus Uygarlığı Yok Oluyor



Güney Asya'da İndus Nehri etrafında kurulan dünyanın en eski kent uygarlıklarından İndus Vadisi medeniyetinin kalıntıları yok olma tehdidi altında. Pakistan Kültür Mirası Müzesi yetkilisi Dr. İcaz Ahmed, Güney Asya'da yüzün üstünde kent, kasaba ve köyde hüküm sürdüğü bilinen İndus uygarlığının kalıntılarının önlem alınmazsa yok olacağını söyledi.

İndus uygarlığına ait ilk arkeolojik çalışmaların yüz yıl öncesine dayandığını, 1921 yılında Pakistan'ın Pencap eyaleti sınırları içinde "Harappa" antik kentinin bulunduğunu hatırlatan Ahmed, şunları söyledi:

"İndus uygarlığına ait sınırlı sayıdaki kalıntıları devlet imkanlarıyla koruyabiliyoruz, ancak Pakistan sınırları içinde çok sayıda antik kent ve tarihi eser korumasız, açık alanda bulunuyor. Bu kalıntılara en büyük zararı tarihi eserler konusunda bilince sahip olmayan yerli halk, tarihi eser kaçakçıları ve iklim koşulları vermektedir."

İndus vadisinin önemli merkezlerinden biri olarak kabul edilen Taksila antik kentinin 1980 yılında UNESCO tarafından "Dünya Kültür Mirası" listesine alındığını ve UNESCO tarafından koruma altına alındığını belirten Ahmed, Taksila antik kentinde Hinduizm, Budizm ve Asya Hellen tarihinin kalıntılarının bulunduğu kaydetti.

Mısır ve Mezopotamya uygarlığı ile birlikte en eski üç uygarlıktan biri olarak kabul edilen İndus Uygarlığının geçmişi MÖ 3300 yıllarına kadar uzanıyor. Güney Asya'da geniş bir coğrafyada varlık sürmüş olan İndus medeniyeti MÖ 1000 yılının ortalarında Arilerin yaptığı saldırılar sonucu tarih sahnesinden silindiği varsayılıyor.