Haziran ayında basında yer alan haberlerde henüz kayda değer bir kalıntı çıkmadığı, yine de kazıların İstanbul Arkeoloji Müzeleri denetiminde titizlikle devam ettirildiği belirtilmiş, 19. yüzyıl sonu ve 20. yüzyıl başına tarihlenen kalıntıların oldukça tahrip olmuş vaziyette bulunduğu ve mimari planının anlaşılmasının oldukça güç olduğu öne sürülmüştü.
Diğer yandan, sosyal medyada paylaşılan fotoğrafta görünen yapının duvarları ve yer döşemeleri net bir biçimde görülürken, kalıntıların akıbetinin ne olacağı ise bilinmiyor.
‘İhbar olarak kabul edilmeli'
BirGün’den Fatih Kıyman'ın haberine göre, II Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu Eski Başkanı Prof. Dr. Mete Tapan, “Kültür Bakanlığı, Koruma Kurulu’na buluntuları incelenmesi için talimat vermelidir. Talimat verilmese de Koruma Kurulu Müdürlüğü konunun üzerine gidebilir, fakat o da Kültür Bakanlığı’nın iznine tabidir. İhbar geldiği vakit Bakanlığın el koyması lazım, bunu bir ihbar olarak telakki edebilir” şeklinde konuştu.
Kamuoyuna bilgi verilmeli
Arkeologlar Derneği İstanbul Şube Başkanı Yiğit Ozar, yürütülen çalışmalarda kalıntıların belgelendiği, görebildikleri kadarıyla gereken titizliğin gösterildiğini, fakat yapılan paylaşımlarda kamuoyunda bilgi eksikliği olduğunun anlaşıldığını, İstanbul Arkeoloji Müzeleri’nin konuyla ilgili kamuoyuna bilgi vermesi gerektiğini aktardı.
CHP’den araştırma komisyonu talebi
CHP, İBB Başkanı Kadir Topbaş’ın mimar arkadaşı Hakan Kıran’ın tasarladığı ‘Martı’ projesini Meclis’e taşıdı. CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş ve arkadaşları tarafından hazırlanan araştırma önergesiyle, “Martı Projesi”nin, İstanbul ve ülkemiz üzerinde yaratacağı demografik-ekolojik etkilerinin araştırılması, çevre felaketi iddiaları ve hükümete yakın firmalara büyük rantlar sağlanacağı iddialarının araştırılması amacıyla Anayasanın 98 inci, İçtüzüğün 104 ve 105 inci maddeleri uyarınca Meclis Araştırması” istendi.