İMSAD Sektör Toplantısı: Kredibilite ve Basel II




İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği’nin (İMSAD), 2007 yılında düzenlediği sektör toplantılarının ikincisi 16 Ekim 2007 tarihinde TOBB Plaza Konferans Salonu’nda düzenledi. Seminere, Bali Finansal Yapılanma Yönetici Ortakları Yasemin Bali Çetin ve Seval Kırçiçeği konuşmacı olarak katıldılar.


İMSAD üyesi sanayiciler ve sektör dernek temsilcilerinin katıldığı seminerde, 2007 yılından itibaren Avrupa Birliği ülkelerinde uygulanmaya başlayan ve 2009 yılında Türkiye’de uygulamaya alınması planlanan Basel II kararlarının finansman dünyasının yanında inşaat malzemesi sektöründe işletmeleri nasıl etkileyebileceği, bu etkinin yönetim ve denetim sistemlerini ne yönde değişime zorlayacağı konusu ele alındı. İşletmelerde küresel rekabete hazır olmak için yapısal değişim ve reorganizasyona açık olmanın önemi ve gelişmiş ülkelerde yaşanan Basel II ile ilgili gelişmelerin izlenerek önlem alınabileceği vurgulandı.

Basel II ile öngörülen KOBİ tanımı ile büyük sanayi firmaları dışındaki birçok firmanın KOBİ tanımına girmesi beklendiğinden işletmelerin kendi durumlarını belirlemeleri ve çalışmalarını buna göre yönlendirmeleri gerekecek. Örneklemek gerekirse, ISO tarafından açıklanan Türkiye’nin ilk en büyük 1000 firmasından sadece 394’ü ciroları nedeniyle KOBİ kapsamı dışında kalıyor. Diğer taraftan sektörde sorun olan kayıtdışılık ve sonucunda oluşan haksız rekabetin işlemlerin kayıt altına alınması zorunluluğu nedeniyle Basel II’nin zorlukları yanında yaratacağı bir avantaj olarak görülüyor.

Basel II’nin faydaları şöyle özetleniyor:

- Basel II kriterlerini uygulamada esneklik ve uyum kabiliyetini en iyi şekilde değerlendirenler, rekabet avantajını sağlayacak ve varlıklarını gelişerek sürdürecek. Bunu sağlamayan işletmeler ise gittikçe büyüyen sorunlarla baş etmek zorunda kalacak.

- Bankalar iyi yönetişim ve finansal performansa sahip şirketlere daha avantajlı kredi ve finansman olanakları sunacak. Firmaların kurumsal kalitesi yükseldikçe, finansman imkanı ve likidite artıyor ve bankalar açısından sermaye maliyeti düşüyor. İyi yönetilen şirketler, krizlerde sermaye piyasasından dışlanmayacak ve krizleri daha kolay atlatabilecekler.