İMSAD: Mevcut yapı stoku için harekete geçmeliyiz

İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (İMSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Bilmaç, Marmara Depreminin ardından yapı güvenliği konusunda somut adımlar atılamadığını ve kaynakların verimli bir şekilde kullanılamadığını belirtti. Bilmaç, derneğin yazılı açıklamasında yer alan değerlendirmesinde, dünyanın en aktif deprem bölgelerinden birinde bulunan Türkiye'de, Marmara depreminin üzerinden 12 yıl geçmesine rağmen binaların çoğunun depreme karşı savunmasız olduğuna dikkati çekti.
    
Deprem bilinci konusunda kamu ve özel sektörün işbirliği yapamadığını savunan Bilmaç, şöyle devam etti:

''Yapı güvenliği konusunda somut adımlar atılamadı ve kaynaklar verimli bir şekilde kullanılamadı. Türkiye'de yaşayan herkesin depreme karşı güvenli yapılarda oturmaya hakkı olduğu kanaatindeyim. Mühendislik, müşavirlik, yapı malzemesi ve müteahhitlik hizmetlerinde lider ülkemizde mevcut yapı stoku için harekete geçmeliyiz.''

Bilmaç, Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığıyla işbirliği içinde çalıştıklarını, Başkanlığın çalışmalarını önemsediklerini vurgulayarak, açıklanan yeni Ulusal Deprem Stratejisi Eylem Planının bu yönde atılmış önemli bir adım olması dileğinde bulundu.
    
İMSAD Yapı Güvenliği ve Deprem Komitesi Başkanı Galip Sayıl da, mevcut yapıların büyük çoğunluğunun afet ve imar kanunlarına uygun olmadığını ve yeni yapıların belli kısmında kayıt dışı üretimin devam ettiğini belirterek, ''Deprem konusunda artık kamuoyunun daha somut adımlar beklediğini görebiliyoruz. Halen yapılan birçok projede bina maliyetini düşürmek ve ucuza mal etmek için kalitesiz, kayıt dışı malzemeler kullanılıyor. Kayıt dışı üretim ve haksız rekabet nedeniyle inşaat sektörü ciddi sıkıntılar yaşıyor'' görüşlerini ifade etti.