İMSAD: Kentsel Dönüşüm Rantsal Dönüşüme Kayıyor



Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (İMSAD) Başkanı Fethi Hinginar, kentsel dönüşüm için yasal altyapının yetersiz olduğunu ve bu halde rant sorununun doğacağını söyledi.

Hinginar, Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki'nin de katıldığı İMSAD 35. Genel Kurulu'nda konuştu.

Bakan Özhaseki'nin Türkiye’nin deprem risklerini ve mevcut 7 milyon adetlik riskli yapı stokunun durumunu her fırsatta dile getirdiğini aktaran Hinginar, "Ülkemizde başlatılan kentsel dönüşüm faaliyetini bizler de destekliyoruz. Ancak, yine her fırsatta şunu da anlatmak istiyoruz ki, kentsel dönüşüm, yasal altyapısı tamamlanmadan devam ettirilirse, daha çok rantsal dönüşüm olarak adlandırdığımız şekle dönüşmekte ve ülkemize yarardan çok zarar verecek boyuta ulaşmaktadır." diye konuştu.

Hinginar, konuklar arasında bulunan Bakan Özhaseki'ye, "Kentsel dönüşüm konusunda geniş bilgi ve deneyiminiz olduğuna inanarak, çok geç kalmadan yasal altyapıyı tamamlamaya daha fazla önem vermenizi çok doğru ve olumlu bir yaklaşım olarak görmekteyiz. Başka bir deyişle bizlerin geleceğe dönük yaşam şartlarını karşılayacak konutlar üretmemiz gerekiyor. Öyle ki 20-30 yıl sonra tekrar kentsel dönüşümü konuşmak durumunda kalmayalım." çağrısında bulundu.

Hinginar, Avrupa Birliği'nin (AB) 2008 yılında kabul ettiği yönetmelikle 2020 yılından itibaren tüm binalarda "sıfıra yakın enerjili bina" yapımını zorunlu kıldığını aktararak, "AB’de 2030 yılına kadar konutlarda emisyon salımının da yüzde 30 oranında azaltılması hedefleniyor. Biz de temiz enerjili evler konusunu gündemimize almak zorundayız." ifadelerini kullandı.

'İhracatımız 2016 yılında 15 milyar dolara kadar geriledi'

Her platformda ülkemizin en büyük ihracatçı sektörlerinden biri olmakla övündüklerini aktaran Hinginar, "Gerçekten de dönem dönem rakamlar konsolide edildiğinde otomotiv sektörünü de geride bırakan bir performans sergiledik ve Türkiye’nin ihracat şampiyonu sektörü olduk. Ancak son dönemde özellikle yoğun ticaret hacmine sahip olduğumuz çevre ülkelerde yaşanan iç karışıklıklar sektör olarak ihracatımızı oldukça etkiledi. Henüz birkaç yıl öncesine kadar 21 milyar doların üzerinde olan ihracatımız, 2016 yılında 15 milyar dolara kadar geriledi." bilgilerini verdi.

Türkiye İMSAD olarak Afrika açılımı yaptıklarını hatırlatan Hinginar, "Yakın komşularımızda daralan pazarı bu bölgeye yönelerek genişletmeye çalışıyoruz. Ancak bu çalışmalar belli bir düzeyde kalabiliyor. Potansiyel pazarlardaki etkinliğimizin artırılmasında, destek ve teşvik paketleri etkili olacaktır. Birçok sanayiciyi de yeni pazarlara yönelmesi için cesaretlendirecektir." dedi.

'Yapı işleri yönetmelikle yönetiliyor'

Türkiye inşaat malzemesi sanayicileri olarak özellikle Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile yakın iş birliğine büyük önem verdiklerini anlatan Hinginar, yapı yasası konusunda çalışma başlattıklarını kaydetti.

Hinginar şöyle konuştu:

"Ülkemizde bir yapı yasamız yok. Yapı işleri genelde yönetmeliklerle düzenlenmiş durumda. Ancak, birçok yönetmelikte diğer yönetmeliklerle çelişen hususlar var. Örneğin Yangın Yönetmeliği ile Isı Yalıtım Yönetmeliği veya Deprem Yönetmeliği arasında uyumsuzluklar var. Hatta su yalıtım yönetmeliği, ses yalıtım yönetmeliğimiz hala yok. Bu nedenlerle de yapı kalitemiz maalesef arzu ettiğimiz nitelikte değil.

Biz tüm yönetmelikleri aynı çatı altında bir araya getirecek bir Yapı Yasası oluşturmak için çalışma başlattık. Bu çalışmayı sektörümüzün tüm paydaşlarını bir araya getirerek gerçekleştirmek istedik. Ancak, itiraf etmeliyim ki bunda maalesef başarılı olamadık."