Turkeybuild İstanbul’da gerçekleştirdiği açılış konuşmasında, “2017, ekonomide 7,4 büyüme ve 850 milyar dolar ekonomik büyüklük ile yılı kapattı. İnşaat sektörü 8,9 büyüdü ve 146 milyar dolar toplam büyüklüğe erişti. Bunun 3’te 2’si, yani yüzde 65’i inşaat malzemelerinden oluşuyor. Dolayısıyla 112,3 milyar dolarlık bir büyüklükten, 95 milyar dolarlık iç pazardan ve 17,3 milyar dolarlık ihracattan bahsediyoruz. İnşaat malzemeleri ve inşaat sektörü Türkiye’nin lokomotif sektörü olduğunu rakamlarla net bir şekilde gösteriyor” dedi.
Sektörün ithalat tarafının da olduğunu belirten Ferdi Erdoğan, “İnşaat malzemeleri ithalatı 9 milyar dolar. Bir önceki yıla göre 3,6 civarında bir küçülme yaşadı ama son yıllarda ihracat gelirimiz iniş çıkış gösterse de ithalat tarafı 9 milyar dolar bandına oturmuş vaziyette. 2018 beklentimiz tabii ki ihracatta 18 milyar doları geçmek, 19 milyar dolara ulaşmak. İç pazarda ekonominin seçim sonrası tekrar kendi eski dinamiklerine dönmesi halinde 100 milyar dolara ulaşma beklentimiz var” diye konuştu.
"İnşaatlarda yüzde 90 civarında yerli malzeme kullanılıyor"
Türkiye İMSAD Yönetim Kurulu Başkanı Ferdi Erdoğan ile birlikte sektör temsilcilerinin görüşlerini paylaştığı, ‘Yapı Sektörü Gündem Forumu’ büyük ilgi gördü. Fuarın ilk günü gerçekleşen forumda sektör temsilcileri, güncel gelişmeleri değerlendirdi. Konuşmasında, inşaatlarda yüzde 90 civarında yerli malzeme kullanıldığını belirten Ferdi Erdoğan, “Bir de Türkiye’de üretip yurtdışına gönderdiğimiz ve içinde küçücük bir üretim değişikliği ile tekrar başka markalar altında Türkiye’ye gelen malzemeler var. Ayrıca özellikle binaların görünen tarafında tüketicilerin ilgisini çekmek için ‘Biz ithal malzeme kullanıyoruz’ söylemiyle, algı yaratılıyor. Dolayısıyla Türkiye markasına önce insanımızı inandırmamız gerekiyor. Binalar yükseldikçe, asma köprülerin boyu uzadıkça, tüneller dağların içerisinden, denizin altından girdikçe, hem proje hem de malzeme ithal edilebiliyor. Oysa yerli üretim derken, bu projeleri örnek göstermemiz gerekiyor” dedi.
Doğal malzemelerle mühendislik ustaca birleştirilmeli
Konuşmasında sürdürülebilir büyüme konusuna değinen Ferdi Erdoğan “Sürdürülebilir büyüme hepimizin çok kullandığı bir kelime. Binalarımız, konutlarımız, inşaatlarımız geleneksel yapıdan performansa dayalı yapıya döndü. Haliyle tasarımın önemini söylemeden geçemeyeceğiz” dedi ve sözlerine şöyle devam etti “Ar-Ge ve tasarım inovasyonun itici güçleri. Türkiye’de 854 faal Ar-Ge merkezi var. Geleneksel yapıdan performansa dayalı yapıya geçerken yeni ürünlerin ortaya çıkmasının Ar-Ge ve tasarımın ortak çalışmasıyla olacağı kesin. Burada önemli olan bir malzemeye çok fazla özellik sıkıştırmak kaygısından ziyade performansa dayalı özelliklerin en azından bir tanesinin en iyi sonucu elde etmesi yönündeki çalışmalardır. Her derde deva bir ürünün aslında hiçbir derde deva olmadığının, inovasyonun doğanın bir imitasyonu olduğunu bilincindeyiz. Dolayısıyla doğal malzemelerin davranış şekli, inşaat malzemelerinin inovatif ürün çıktısına en büyük kaynaktır. Doğal malzemelerle mühendisliğin ustaca birleştirilmesiyle inovatif ürünlerin eldesi artacaktır.”
Sektörde durgunluk yenileme pazarında
“Sektörde durgunluk nerede?” diyen Ferdi Erdoğan, “Sektörde durgunluk yenileme pazarında. Aslında üreticinin en iyi para kazandığı alan yenileme pazarıydı. Yenileme pazarı hayatı biraz daha canlı tutardı. O tamamen durdu. Artık insanlar, evlerinin camı kırılmadıkça camını bile değiştirmiyor, bırakın boya ya da başka bir şey yaptırmayı. ‘Nasıl olsa kentsel dönüşümde binam değişecek’ diye düşünüyor. Bu ortamda değişmez. Çünkü kentsel dönüşüm yapılmıyor. Olması gereken alan değişimi.”
Türkiye İMSAD Yönetim Kurulu Üyeleri panellerde görüşlerini aktardı
Fuar kapsamında ayrıca 9 Mayıs Çarşamba günü düzenlenen ‘Malzemede Fark Yarat’ konulu panele, Türkiye İMSAD Yönetim Kurulu Üyesi Ebru Şapoğlu konuşmacı olarak katıldı ve inşaat malzemeleri sanayisinde dijitalleşme konusunu değerlendirdi. 10 Mayıs 2018 Perşembe günü yapılan ‘Gayrimenkulde Gündem: Sektöre Yön Veren Yenilikler’ konulu panelde Türkiye İMSAD Kentsel Dönüşüm ve Yapı Güvenliği Komitesi Başkanı Muhammed Maraşlı inşaat malzemeleri sanayisindeki trendlere ve BIM konusuna değinirken Türkiye İMSAD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Binalarda Enerji Verimliliği Komitesi Başkanı A. Nuri Bulut ‘Komplike Yapılarda İleri Enerji Çözümleri’ konulu oturumda mevcut hastane binalarında enerji verimliliği ile ilgili detaylı bilgileri katılımcılarla paylaştı.
Türkiye İMSAD Üyeleri’nin ‘Sürdürülebilirlik İyi Uygulama’ örneklerinin bağımsız bir jüri tarafından değerlendirildiği ‘Türkiye İMSAD Geleceğe Yatırım Ödülleri 2017’, 10 Mayıs Perşembe günü törenle sahiplerine verildi. 29 farklı projenin katıldığı yarışmada dereceye giren ödüllerin sergilendiği, ‘Türkiye İMSAD Geleceğe Yatırım Projeleri Sergisi’, fuar boyunca ziyaretçilerini ağırladı.