Uluslararası Para Fonunun (IMF), 'Orta, Doğu ve Güneydoğu Avrupa için Bölgesel Ekonomik Görünüm' raporu yayınlandı.
IMF'nin raporuna göre, Türkiye'de bu yıl büyüme yüzde 3,3, gelecek yıl yüzde 3,0 olacak. IMF, en son 'Global Ekonomi Görünümü' raporunda da aynı oranlarda büyüme tahmini açıklamıştı.
Fon, bu yıl reel iç talep büyümesini yüzde 4,9, gelecek yıl yüzde 2,9 olarak bekliyor.
IMF'nin reel ihracat (Mal ve Hizmet) için beklentisi bu yıl yüzde 0,5 küçülme, gelecek yıl için yüzde 0,7 büyüme şeklinde oluştu.
Raporda, Türkiye'nin reel özel tüketim beklentisi bu yıl yüzde 6,4, gelecek yıl yüzde 3,6 artış yönünde tahmin edildi.
TCMB'den ciddi değişiklik beklemiyor
Raporun, parasal, finansal ve mali şartlara ilişkin bölümünde, TCMB'nin hedefin üzerindeki enflasyona rağmen gecelik borçlanma faizlerini düşürerek parasal şartları gevşettiğine işaret eden IMF, ancak önümüzdeki dönemde parasal şartlarda ciddi değişiklik yaşanmasını beklemediklerini de vurguladı.
Türk ekonomisinde büyümenin önümüzdeki birkaç yıl yavaşlamasını bekleyen IMF, 2016 yılındaki yavaş büyümenin kredi yavaşlamasının, reel efektif kur değerlenmesinin ve tüketici, yatırımcı güveninin zayıflamasının yansıması olduğunu vurguladı. 2017 yılığnda Türk ekonomisinde büyümenin daha da yavaşmamasını bekleyen IMF, azalan iş dünyası güveninin oluşturduğu ters rüzgarların yatırımlar üzerinde daha da baskı yaratacağını öngördü.
IMF, Türk Lirası'nda değer kaybı ve parasal gevşemenin devam edecek etkilerine bağlı olarak enflasyonist baskıların yüksek kalmalarının beklendiğini de vurguladı.
Bu raporda da büyük negatif net uluslararası yatırım pozisyonu ve yüksek miktarlı dış finansman ihtiyacı dikkate alındığında Türkiye'nin piyasa güvenindeki ani değişikliklere karşı kırılgan olduğu tekrarlayan IMF Türkiye'de yapısal reformların özel sektör tasarruf oranını artırmaya ve yatırım ortamını iyileştirmeye odaklanması gerektiğini ifade etti.