Bayındırlık ve İskân Bakanlığı İmar Yasası'nda köklü değişiklikler yapmaya hazırlanıyor. Hazırlıkları süren İmar ve Şehirleşme Yasa Taslağı'na göre belediyelerin imar izni verme yetkisi büyük ölçüde ellerinden alınacak. 36 kurumdan görüş alınarak hazırlandığı belirtilen taslak, imar izni için yirmiye yakın kurumdan istenen onay işleminin kapsamını daraltarak bürokrasiyi azaltmayı hedefliyor.
Belediyelerin gelişigüzel imar izni verdiğini savunan Bakanlık, imar iznini jeolojik ve afet haritalarına göre verilmesi koşuluna bağlıyor. Bayındırlık ve İskân Bakanlığı büyükşehir ve ilçe belediyelerini denetleme yetkisine de sahip olacak.
Taslağa göre şehir planları yapılırken afete duyarlı bölgeler ve faylar dikkate alınacak. Parsele kadar inilerek jeolojik haritaların özelliklerine göre yapı izni verilecek. Devlet gelişigüzel kamulaştırma ve imar planı yapamayacak. İmar planı yapılırken meslek odaları ve üniversitelerden görüş alma zorunluluğu olacak.
Taslak; imar planları içindeki yüzde 35'lik yeşil alan zorunluluğunu yüzde 40'a çıkarırken, yeşil alanlara eğitim ve sağlık yapılarını da dahil ediyor.
Kaçak yapılaşmaya izin verenlerin cezalandırılmasını öngören İmar ve Şehirleşme Yasa Taslağı kaçak binaya rapor veren teknik kişilerin meslekten men edilmesi gibi yaptırımları içeriyor.
Öte yandan TBMM İçişleri Komisyonu'nda görüşülen Yerel Yönetimler Tasarısından, yeni hazırlanan İmar ve Şehircilik Yasa Tasarısı'nda benzer düzenlemelerin bulunduğu gerekçesiyle gecekondu yapanlar ve yaptıranlara hapis cezası getiren düzenleme çıkarıldı.