Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Mustafa İsen, müzelerdeki hırsızlığın kendi kendine ortaya çıkmadığını belirterek, “Düğmeye biz bastık” dedi. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın müzeleri devretmesi ile ilgili kanun tasarısı hazırladıklarını belirten İsen, “Müzelerin devri ile ilgili hazırladığımız taslakta, devir işlemlerinden önce eser sayımının yapılması maddesini koyduk. Sayıma başlayınca müzelerdeki olumsuz tablo ortaya çıktı” diye konuştu. Kültür Bakanlığı Müsteşarı, “Kimin nerede ne ihmali varsa ortaya çıkacak. Biz bir vizyon değişikliğine gitmek istedik. Bütün bu gelişmeler kendi kendine ortaya çıkmadı.” dedi.
Kültür ve Turizm Bakanlığı, uzun süredir üzerinde çalıştığı müze, kütüphane, kültür turizm il müdürlükleri ve sanat galerilerinin devredilmesi ile ilgili kanun tasarısını hazırlayarak geçtiğimiz ay Meclis’e göndermişti. Tasarıda, Ayasofya, Topkapı gibi büyük müzelerin ‘ulusal müze’ olarak bakanlığın elinde kalması öngörülürken, küçük müzelerin il özel idareleri ve belediyelere devredilmesi planlanıyor. Tasarıda, devredilecek müze ve kütüphanelerin denetiminin yine Kültür ve Turizm Bakanlığı’nda bulunmasına ilişkin madde bulunuyor. Bu madde kapsamında bakanlığın müzeleri devredebilmesi şartı, tutulmasına ve bu şekilde il özel idarelerine devrine bağlanıyor.
Bakanlık, devir işlemlerinin gerçekleşmesi için ülke genelindeki tüm müzelerin envanterinin çıkarılması gerektiğinden hareketle, müfettişlerini müzelerdeki sayım işlemlerinin gerçekleşmesi üzerine görevlendirdi. Bu aşamadan sonra envanter tespiti yapılmak üzere gidilen Uşak, Van, Erzurum, Kahramanmaraş, Milas müzelerinde hırsızlık olaylarının yaşanmış olduğu ortaya çıktı. Müzelerin devirlerinden sonra bakanlığın müzelerin denetimini devam ettireceğini söyleyen Mustafa İsen, “Devir ile ilgili işlemlerin bu faydası oldu. Yıllardır hiçbir şekilde araştırılmayan, üstü örtülmeye çalışılan olumsuzlukları ortaya sermiş olduk.” dedi. Müsteşar İsen, tasarının kanunlaşması halinde müzelerin her şeyi ile çağdaş bir yapıya ulaştırılacağını ifade etti.
Müfettişler Bodrum Müzesi’ni inceledi
Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi’yle ilgili iddiaları araştırmak üzere Bodrum’a gelen Kültür ve Turizm Bakanlığı müfettişleri, incelemelerini tamamladı. Bodrum’a gelen Kültür ve Turizm Bakanlığı müfettişleri Latin dilleri uzmanı Haydar Dönmez, arkeolog Zülküf Yılmaz ile bilirkişi olarak incelemelere katılan İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Hamdi Sayar, dün sabah müzede inceleme yaptı. Müfettişler, müze içerisinde bulunan tarihî eserlerin üzerlerinde yer alan yazı örneklerini ve bu yazıların yakından çekilmiş fotoğraflarını tek tek incelediler.
İncelemelerde, çok sayıda tarihî eser ile zindanda yer alan yazının üzerinden kırmızı boya ile gidildiğini tespit ettiklerini belirten Dönmez, müze duvarlarında ziyaretçilerin yazdığı yazıları da gördüklerini kaydetti. Müze içerisindeki hediyelik eşya satıcılarının tezgahlarını batıklardan tarihî amforaların arasına yerleştirdiği gözlendi. Bodrum Müzesi “Tanrının bulunmadığı yer” yazısıyla gündeme gelmişti. 500 yıllık denilen yazının müze müdürünün zorlamasıyla bir teknisyen tarafından yazıldığı ortaya çıkmıştı.