İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı'nın, İmar Planı ve Kent Taslağı'nda bulunan bilgilerin, 2007 yılı bilgilerine dayanmadığı ve verilerin en son 1991 yılnda güncellendiği ortaya çıktı. İmar Planı kapsamında bulunan birçok sokak ve cadde isminin 1991 yılından bu yana hiçbir değişikliğe uğramaması ve değişen cadde ve sokak isimlerinin plan kapsamına alınmaması, İmar Planı Taslağı'nda açıkça görülebiliyor.
Bu arada yeni sokakların plan-tadil kayıtlarında bile bulunmamasının özellikle kaçak yapılaşma açısından büyük bir ihmal olduğu ifade edilirken, yaşanan bu bilgi eksikliğinin önümüzdeki hafta Belediye Meclisi'nde kapsamlı olarak ele alınacağı ve başta belediye başkanı Kadir Topbaş olmak üzere bazı yetkililer hakkında soru önergesi verileceği de vurgulanıyor. Cadde ve sokak isimlerinin eski verilere dayandığı ilçelerin başında Ümraniye, Küçükçekmece, Kadıköy ve Avcılar geliyor. Özellikle Ümraniye ve Küçükçekmece'de birçok büyük caddenin ya isminin eski hali ile yer aldığı ya da hala sokak olarak anıldığı belirtiliyor. Özellikle beldelerle bağlantı yollarında yaşanan bu durumun, olası bir afet durumunda imar planından elde edilecek bilgilerin sağlıksızlığı açısından önem arz ettiği ifade ediliyor.
İtiraf gibi savunma
Konu ile ilgili olarak aradığımız İ.B.B. İmar Dairesi yetkilileri, 'İmar Planı ve Kent Taslağı'nda, değişen cadde ve sokak isimleriyle, yeni sokak ve caddelere ilişkin bilgi eksikliğini doğrularken, bu durumun ihmal olarak nitelendirilmesinin doğru olmadığını ileri sürdü. Yetkililer ayrıca, plan taslaklarında İ.B.B. başkanlığı ile ilçe belediyeleri arasındaki koordinasyon yetersizliğinden kaynaklanan bir sürece dayalı bilgi eksikliğinin söz konusu olduğunu da savundu.
İsminin açıklanmasını istemeyen yetkili, bu durumun daha önceki dönemlerde de söz konusu olduğunu dile getirerek, "İlçe belediyeleri bize haber vermeden isim değişikliği yapıyor, sonradan haber verildiğinde ise bürokrasi gereği, güncelleme yapılması gecekiyor. Bu durumda olan cadde ve sokak sakinleri bize başvursalar bile bunu incelemekle yetkili bir birimimiz de olmadığından, değişikliği ancak belediye meclisi kararıyla yapabiliyoruz" diye konuştu. Söz konusu yetkili, 'Büyükşehir'deki bilgi eksikliğine dayalı güncellemeler 16 yıl mı sürüyor?' şeklindeki sorumuzu ise yanıtsız bıraktı.
İstanbul hafızasını kaybetmiş
Konu ile ilgili olarak gazetemize özel açıklamalarda bulunan İstanbul Mimarlar Odası Başkanı Eyüp Muhçu, kent bilgi sistemindeki eksikliğin kabul edilemez olduğunu dile getirererek bu durumun sadece afet durumlarında değil, kentin sosyal statüsünün belirlenmesi açısından da endişe verici olduğunu vurguladı. Muhçu, yaşanan sürecin skandal boyutlarına varacak kadar tehlikeli bir durum arzettiğine de işaret ederek, "Kafasına göre sokak ve cadde ismi değiştirenleri zaten yaşadık. Ama bir de çarpık kentleşmeye bağlı durum var. Bazen bir sokak görüyorsunuz, evler bitmiş içinde insanlar yaşayor ama kayıtlarda yok. Bu konuda Büyükşehir Belediyesi'nin büyük ihmali var. Bu ihmal, sonu alınmayacak vahim bir tablo ortaya koyabilir" diye konuştu.