Büyükşehir Belediyesi, çarpık yapılaşmanın önüne geçmek ve daha modern kentler yaratmak için yeni bir imar yönetmeliği hazırlayarak, geçtiğimiz Kasım ayında yürürlüğe soktu.
Büyüklüğü 216 metrekarenin altında bulunan parsellere imar izni verilmesinin önüne geçen yönetmelik kent genelinde kriz yarattı. Her parsel için 5 metre bahçe mesafesi öngören yönetmelik nedeniyle, İzmir'deki inşaat faaliyetlerinin yüzde 70'i durdu. Ruhsat veremeyen ilçe belediyeler, tapulu arsasında inşaat yapamayan vatandaşlar ve inşaat sektörü olumsuz etkilendi.
Büyükşehir Belediyesi, yaşanan kriz üzerine ilçe belediyeler yazı göndererek, bu kuralın sadece yeni planlanan parsellerde uygulanmasını istedi ancak bu da soruna çözüm olmadı. İlçe belediyeler beş aylık süreçte 30 bine yakın imar başvurusunu geri çevirdi.
Bakanlık yazı gönderdi
Planlama yetkisini elinde bulunduran Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın, Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan bu yönetmeliği onaylamadığı ortaya çıktı. Geçtiğimiz hafta belediyeye yazı gönderen bakanlık yetkilileri, imar yönetmeliğinde eksikler bulunduğunu ve uygulanabilir olmadığını belirtti.
HT Egeli’den Can Özlü’nün haberine göre bakanlıktan gelen resmi yazıda, imar işlemlerindeki sıkıntıların aşılabilmesi için bakanlık bünyesindeki mevcut Planlı Alanlar Yönetmeliği'nin esas alınması ve belediyeler tarafından hazırlanan imar yönetmeliklerinin yürürlükten kaldırılması istendi. Belediyenin, bakanlığın bu talebini onaylaması ile parsel büyüklüklerinde aranan 216 metrekare şartı ortadan kalkacak ve uygulama eski haline dönecek.
Kararı uygulayacağız
Belediye tarafından hazırlanan yönetmeliğin, bakanlıkça onaylanmadığını ve eski uygulamaya dönüldüğünü söyleyen Büyükşehir Belediye Başkanvekili Sırrı Aydoğan, kent genelinde yaşanan sıkıntının bu sayede en aza indirileceğini belirtti. Aydoğan, “Biz kenti daha iyi ve verimli planlamak için bu yönetmeliği çıkardık ancak bazı eksiklikler yaşanmış olabilir. Bakanlık geçtiğimiz hafta bize yazı gönderdi ve yönetmeliğimizi onaylamadığını söyledi. Aynı şekilde, yönetmelik hazırlayan diğer büyükşehir belediyelerinin de yönetmelikleri onaylanmadı. Bunun yerine, Planlı Alanlar Yönetmeliği'nin uygulanmaya devam edilmesi istendi, öyle yapacağız. Zannedersem, bakanlık tarafından hazırlanacak olan yeni imar kanununa kadar böyle devam edilecek. Önemli olan vatandaşlarımızın memnuniyetidir. Ufak tefek sıkıntılar bir şekilde aşılacaktır” dedi.
Rahat nefes alacağız
Müteahhitler Federasyonu Başkanı Necip Nasır da eski uygulamaya dönülecek olmanın mutluluk verici olduğunu belirtti. Nasır "Mevcut İmar Kanunu'nda yer alan Planlı Alanlar Yönetmeliği, geçmişten bu yana uygulanıyordu ancak büyükşehir belediyesinin hazırladığı yönetmelik ile ortadan kaldırıldı. Belediyenin hazırladığı yönetmelik, kentin genel imar durumuna ve planlarına uymadı. Çünkü İzmir'de üst ölçekli planlar yokken, alt planlar yapılmaya çalışıldı. Yönetmelik, kısa ürede kriz yarattı. On binlerce ruhsat talebine yanıt alamadık. Bakanlığın uyarısı ile eski uygulamaya dönülecek ve parsel büyüklükleri arasındaki fark ortadan kaldırılacak. Hem sektör hem de vatandaşlar rahat nefes alacak" diye konuştu.
Tartışma yaratan yönetmelik
Eski yönetmeliğe göre, imar izni almak isteyen mülk sahiplerinin, yönetmelik gereği en az 12 metre uzunluğunda ve en az 18 metre genişliğinde parsel sahibi olması gerekiyordu. Arazi koşulu sağlandığında, inşaat yapmak isteyen mülk sahibinin, yoldan itibaren 5 metre bahçe bırakması zorunluluğu bulunuyordu. Geriye kalan inşaat alanında ise engelli rampası ile asansör yerleri ayrıldıktan sonra inşaat yapılabiliyordu. Yönetmelikte yer alan büyüklükte olmayan parsel sahiplerine ise yandaki ya da arkadaki parsel ile birleşme öneriliyordu.