Evrensel'den Tamer Arda Erşin'in haberine göre, mevcut yasada yer alan ve kaçak işçi çalıştırmanın önünü açan 28. maddenin 10. fıkrasıyla ilgili hiçbir değişiklik yapılmazken, yapılarda işyeri güvenliğinin sorumluluğu sermaye yerine şantiye şefine yıkılıyor.
Paketle inşaatlardaki iş güvenliğinin sorumluluğu inşaatın sahibine değil, şantiye şefine yıkılıyor. Söz konusu torba kanunun 12. maddesinde şöyle deniyor: “Yapı müteahhidi ve şantiye şefi; tesisatı ve malzemeleriyle birlikte yapıyı, mevzuata, ruhsat ve eki etüt ve projelere, standartlara ve teknik şartnamelere uygun olarak inşa etmek, inşaat ve tesisatlarına ilişkin yapım işlerini ilgili fenni mesullerin denetimi altında yürütmek, yetki belgeli usta çalıştırmak, iş yeri sağlığı ve güvenliğine ilişkin tedbirleri almak, idarelere, denetim sorumluları ve kuruluşlara, işverene ve müşterilere doğru bilgi vermek ve belge düzenlemek mecburiyetindedir.”
Sessiz sedasız değiştirmişler
Mevcut İmar Kanunu'nun 28. madde 10. fıkrasında kaçak işçi çalıştırmanın önünü açan hükme göre sermayedar binayı bir müteahhide yaptırıyorsa, yapı ruhsatı için Sosyal Güvenlik Kurumundan (SGK) 'İlişiksizlik Belgesi' alması gerekmiyor. 2009 yılında kanun hükmünde kararnameyle getirilen bu değişiklik öncesinde yapıların ruhsat alabilmesi sermayedarın inşaatta çalışan işçilere yönelik SGK'ye idari para cezası, prim ve prime ilişkin gecikme cezası, gecikme zammı borçlarının bulunmaması gerekiyordu. Söz konusu hüküm zaten kaçak çalıştırma ve dayıbaşı sisteminin yoğun olduğu inşaatlarda güvencesiz çalışmanın önünü açıyor.
Yabancı sermayeye de torbadaki 20. maddenin ek 7. maddesinde 10 yıllık yatırım garantisi veriliyor. Söz konusu düzenleme sermayedarların yatırım yaptıktan sonra imar planlarında yapılan değişiklerden şikayetçi olmaları üzerine gerçekleştirildi. Ancak bu düzenlemeden sadece yabancı sermaye yararlanabilecek.
Mezarlıklar da özelleşecek
Paket kapsamında mezarlıklar bile özelleştiriliyor. İmar Kanunu'nun 13. maddesinde değişikliğe giden yeni torba yasadaki hüküm, “İmar planlarında talep halinde özel mezarlık alanları ayrılabileceği gibi imar planlarında mezarlık alanı olarak belirlenen yerlerin özel mülkiyete ilişkin kısımları mülkiyet sahiplerince özel mezarlık olarak yapılıp işletilebilir” deniyor.
Belediyelere pay
Belediye başkanlarının arazi rantlarından gerekli payı alamadıkları yönündeki şikayetleri torbada dikkate alındı. Başbakan Davutoğlu'nun torbadaki yenilikleri açıklamasından sonra kamuoyu gündemini oyalayan tek unsur da bu oldu. Yeni düzenlemeye göre artık belediyeler arazi üzerindeki imar değişikleri sonucu oluşan değer artışından yüzde 40 pay alacak.