11 kenti derinden sarsan deprem felaketinin ardından 8 Şubat’ta bu illerde OHAL ilan eden ve 24 Şubat'ta ise Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın imzasıyla yeniden inşa süreci hakkında yerleşme ve yapılaşmaya ilişkin tedbirleri belirleyen Kanun Hükmünde Kararname (KHK), komisyon aşaması devre dışı bırakılarak doğrudan TBMM Genel Kurulu gündemine geldi.
BirGün’den Hüseyin Şimşek’in haberine göre; muhalefetin tüm itirazlarına karşın çok sayıda kritik düzenlemeyi hükümsüz bırakan KHK yasalaştı.
Kararname kapsamında, yeni yerleşim alanlarının belirlenmesi konusunda Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı yetkili hale geliyor. Bu süreçte, orman olarak korunmasında yarar görülmeyen ve tarım alanına dönüştürülmesi de mümkün olmayan yerlerin orman alanı dışarısına çıkarılması öngörülüyor. Bu yerlerin imar faaliyetlerinde kullanılacağı da hüküm altına alınıyor. Ayrıca, depremden etkilenen illerde yapılacak geçici ve kesin iskan alanlarının “ivedi şekilde tamamlanabilmesi” için belirlenecek yerleşim alanları ve bu alanlara ilişkin plan hazırlama, onay süreci, ihale süreci, kurumlar arası kaynak aktarımı konularında da önemli düzenlemelere imza atılıyor.
Kanunlara göre, KHK’nin önce TBMM’nin ilgili komisyonlarına gelip görüşülmesi ardından bu komisyonda kabul edilmesi durumunda Genel Kurul’a sevk edilmesi gerektiğini kaydeden muhalefet, bu süreci yürütmeyen iktidarı eleştirdi. Meclis Başkanı’nın inisiyatif alarak konuyu doğrudan Genel Kurul gündemine taşımasının “Kabul edilemez” olduğunu bildiren muhalefet, hukuksuzluklara da işaret etti. İYİ Parti Grup Başkanvekili Müsavat Dervişoğlu, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile egemenliğin şahsileştirildiğini belirterek, kararnamelerle yasama faaliyetlerinin etkisizleştirildiğini söyledi.
Haberin tamamına linkten ulaşılabilir.
(Fotoğraf: DHA)