İmar Dosyası’nda Bu Hafta: Sinan’ın Yetiştiği Mekânlarda Mimarlık ve Şehircilik Eğitimi



Binyılların kent ve mimari birikimlerini barındıran Türkiye’de, bu zenginlikten esinlenen kimlikli bir çağdaş mimarlık ve şehircilik yılların özlemi…

Ne var ki sadece uygulamada değil, eğitimde de bu kazanımdan yeterince beslenildiği söylenemez. Anadolu kültürlerini önemseyen kimi hocaların kişisel çabaları dışında, geçmişimizle gelecek arasında bağ kurulabilen bir mimarlık ve şehircilik öğrenimi yaygınlaşamıyor...

Mimarlıkta batı öykünmeciliğinin ve yabancılaşmanın, şehircilikte de Anadolu yerleşme birikimlerini gözetmeyen bir planlamanın, “tek tip apartmanlaşma”sını ve “tek tip kentleşme”sini yaşıyoruz...  

İşte bu yabancılaşmayı gidermek, geçmişten gelen kent, mekan ve çevre kültürümüzü yeni uygulamalarda geliştirerek sürdürmek için, son yıllarda yaygınlaşan “yaz okulu”  çalışmalarında anlamlı bir sayfa açıldı.

YTÜ Mimarlık Fakültesi, Mimar Sinan’ın doğduğu ve  yetiştiği Kayseri’nin Ağırnas kasabasındaki yaz okulu çalışmalarıyla, Koca Usta’ya ilham veren mekanların bugünkü mimarlık ve şehircilik örgencilerince de tanınıp özümsenmesini hedefliyor.

İMAR DOSYASI bu anlamlı eğitim çalışmasını KANAL B ekranlarına getirirken, programın konukları da öğrencilere ev sahipliği yapan Ağırnas Belediye Başkanı Mehmet Osmanbaşoğlu; Ağırnas’ın bu çok özel kimliğini yaşatma projelerine önderlik eden Prof. Dr. Metin Sözen ve YTÜ Yaz Okulu’nu gerçekleştiren Mimarlık Fakültesi’nin Dekanı Prof. Dr. Zekai Görgülü…