İmar Barışı Sonrası Heyelan Bölgesine Villa



Karadeniz ve Marmara’dan sonra Bodrum’da yaşanan sel felaketleri gözleri imar barışıyla artan kaçak yapılaşmaya çevirdi. Dere yataklarının, heyelan bölgelerinin imar barışından istisna tutulmamasının hem kentlerde hem de kırsalda büyük sıkıntılar yaratacağı belirtilirken, tarihi Likya Yolu üzerinde yer alan Antalya’nın ünlü ilçesi Kaş’a da villa yağdı. Hürriyet'ten Aysel Alp'in haberine göre Kaş’ın Kalkan, İslamlar ve Üzümlü mahallelerinde imar barışı sonrasında 500 civarında villanın inşaatına başlandığı iddia edildi. Özellikle İslamlar ve Üzümlü mahallelerinde 400’e ulaşan imarsız villa sayısı, barış sonrasında büyük artış gösterdi.

Reklam Goruntulenme Bolumu

Yasada istisna yok
Turizm firmalarının ‘helal villa, korunaklı villa, balayı villası’ diyerek pazarladıkları heyelan bölgesindeki bu yapıların imar barışından yararlanıp yararlanamayacağı sorusu büyük önem taşıyor. Kaş Belediye Başkanı Halil Kocaer, bölgenin heyelan bölgesi olduğu için imar planı yapılamadığını belirtirken, “Heyelan bölgesi olmasına rağmen 1 Ocak 2018 öncesi yapılanlar barıştan yararlanacak. Çünkü yasada bunun istisnası yok. Ama 1 Ocak’tan itibaren yapılan tüm villaları yıkacağız” dedi. İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Cemal Gökçe ise heyelan bölgesinin doğanın en güzel yerleri olduğuna dikkat çekerek, “Buralar korunması gerekirken, inşaata kurban ediliyor. Sonra suçlu yağmur oluyor” dedi.

*

Villalar Nedeniyle Rant Kapısı Oldu
Kaş Belediye Başkanı Halil Kocaer, 2018 yılında yapılan tüm kaçak yapılar için yıkım kararı aldıklarını ve savcılığa bildirdiklerini belirterek, diğerleri için denetimlerin de devam ettiğini söyledi. İslamlar köy iken gelişigüzel villalar yapıldığını ve bunların da imar barışından yararlandıklarını anlatan Kocaer, “Orası Margaz üzüm bağlarının olduğu, havası, suyu güzel, korunması gereken bir bölge. Villacılık nedeniyle ne yazık ki rant kapısı oldu. Belediye olarak mücadele ediyoruz. 1 Ocak 2018’den önce yapılanlar da sonrakiler de imarsız. Her türlü tedbire rağmen iş makinelerini durduramıyoruz, beton santrallarına ceza kesiyoruz, valilik ve kaymakamlığa da bildirdim” dedi.

İmar Barışıyla Yok Edildi
İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Cemal Gökçe, ise şunları söyledi: “Önceki gün Karadeniz’den geldim. Uçakla uçtuk, otomobille gittik. İmar affı başvurusunu 31 Ekim’den 31 Aralık’a uzattılar. Şimdi şakır şakır her tarafta villalar, apartmanlar, kulübeler yapılıyor. Tarlalara, yaylalara, ormanlara, kıyılara inşaatlar yapılıyor, bir denetim yok. Heyelan bölgesine hiç yapılmaması lazım. Çünkü heyelan son halkadır, doğanın en güzel olduğu yerlerdir, yeşildir, ağaçlıktır. Heyelan olmasa da bu yeşilin inşaata açılmaması gerekir. Kabahat yağmurda, karda değil. Buraları afete dönüştüren bizlerde. Yağan yağmurun önünü keser, onu emecek toprak bırakmazsanız karşılaşacağınız manzara Bodrum’dur, Rize’dir, İstanbul’dur. Valilik, belediyeler kaçak inşaatlara yapılırken müdahale etme hakkı varken, etmiyor. İmar barışı adı altında ülkenin tüm güzellikleri, ormanları, kıyıları, yaylaları, tarım arazileri, tarihi sit alanları işgal edilerek yok edildi.”

Haberin tamamına linkten ulaşılabilir.