İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), Türkiye'nin ilk “Sürdürülebilir Kentsel Hareketlilik Planı”nı (SKHP) hayata geçirdi. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, çalışmalarına 2 yıl önce başladıkları “İstanbul Sürdürülebilir Kentsel Hareketlilik Planı”nın özetini, İstanbul Planlama Ajansı Florya Kampüsü'nde kamuoyu ile paylaştı. Etkinliğe Birleşik Krallık İstanbul Başkonsolosu Kenan Poleo da katıldı.
Sözcü’den Özlem Güvemli’nin haberine göre; İmamoğlu, “İstanbul SKHP'yi, Birleşik Krallık'ın ‘Küresel Geleceğin Şehirleri Programı' kapsamında; Ulaşım Daire Başkanlığı Ulaşım Planlama Şube Müdürlüğümüz koordinasyonu, ARUP yükleniciliği ve UN Habitat stratejik danışmanlığında gerçekleştirdik. Belediyemizde, Ulaşım Daire Başkanlığı, Ulaşım Planlama Şube Müdürlüğü başta olmak üzere, belediyemizin 23 biriminden oluşan iç paydaşlar ve ilçe belediyeleri ve STK'lar dahil 110 kadar dış paydaşla birlikte yaptık. Başlangıçta, ortasında ve sonunda 25 çalıştay ve 20 anketle birlikte, ‘kimseyi arkada bırakma' prensibiyle çalıştık.” dedi.
2040'a göre hazırlandı
Bütün hazırlıklarını 2040 yılı projeksiyonuna göre yaptıklarını kaydeden İmamoğlu, “Bugün, yaklaşık 16 milyon civarında olan nüfusumuzla 30.3 milyon yolculuk yaparken, 2040 yılında nüfusumuz 18.8 milyona, yolculukların sayısı 38 milyon adede ulaşacak. Bugün ulaşım sistemimiz içindeki dağılım yüzde 24 raylı sistem, yüzde 42 otobüs, yüzde 10 metrobüs, yüzde 22 minibüs, yüzde 2 deniz. 2040 yılındaki dağılımı ise, yüzde 47 raylı sistem, yüzde 25 otobüs, yüzde 7 metrobüs, yüzde 17 minibüs ve yüzde 4 deniz olacak şekilde planlıyoruz.” diye konuştu.
Ulaşım kaynaklı karbon salımını 2040 yılında yüzde 60 azaltmayı ve 2050 yılında ise karbon nötr seviyesine ulaşmayı planladıklarını dile getiren İmamoğlu, otobüs filolarının, metrobüslerin, Şehir Hatları bünyesindeki gemilerin elektrikli hale getirilmesi için çalışmaların sürdüğünü söyledi.
Tarihi yarımadaya özel araç girişi sınırlanacak
Tarihi Yarımada'ya, dünyanın önde gelen şehirlerinde olduğu gibi araç girişini sınırlandırmak, girenlerden daha fazla ödeme almak gibi yöntemler planladıkları aktaran İmamoğlu, “Taksiler, turist otobüsleri, yük araçları tarihi yarımadaya girmeye devam edecek ama özel araçlara sınırlamalar getiriyoruz.” dedi.
“Atatürk havalimanı açılacak”
Kapatılan Atatürk Havalimanı hakkında da açıklama yapan İmamoğlu “Eninde sonunda Atatürk Havalimanı’nın da heba olmasına izin vermeyeceğiz. Bu milletin cebinden çıkmış olan 30 milyar dolarlık büyük bir servetin heba edilmesine, onca kaynağın israf edilmesine izin vermeyeceğiz. 2023 sonrasında, vatandaşımıza ve şehrimize en makul işletme biçimiyle, İstanbul Havalimanı’nın stratejik hedeflerini olgunlaştırarak, İstanbul’un hayatına tekrar dahil edeceğiz. Hiç kimsenin kuşkusu olmasın.” diye konuştu.
Haberin tamamına linkten ulaşılabilir.