İmalat sanayi satın alma yöneticisi endeksi (PMI) Kasım ayında sektörde 50.9'a çıkarak sektörde üç aydır devam eden daralmanın sona erdiğine işaret ederken aralıktan bu yana da en yüksek değeri aldı.
İmalat sanayinde üretim, yeni siparişler, satın alma faaliyetleri ve istihdam büyüme kaydederken, ihracat siparişlerindeki artış dördüncü ayına girdi. Enflasyon baskıları ise hafifleyerek Temmuz'dan bu yana en düşük düzeye indi.
Markit tarafından İstanbul Sanayi Odası (İSO) için hazırlanan imalat PMI, Ekim ayındaki 49.5 düzeyinden 50.9'a yükselerek ılımlı büyümeye işaret ederek endeksin uzun vadeli ortalaması seviyelerine yakın bir değer aldı.
Yeni siparişler alt endeksi Kasım'da bir önceki ayki 48.8 düzeyinden 50.7'ye yükselerek imalat şirketlerinin aldıkları yeni siparişleri bu yıl ilk defa artırdıklarını gösterdi.
İmalatçılar 1 Kasım seçimlerinin ardından iç ve dış pazarlardaki talebin arttığını belirtti.
Yeni ihracat siparişleri alt endeksi ise 51.5'ten 51.1'e gerilemesine karşılık dört aydır büyümeye işaret ediyor.
İmalatçıların aldığı siparişlerdeki artış üretime de yansıdı. Üretim alt endeksi Ekim'deki 48.5 düzeyinden 51.7'ye yükselerek geçen yıl Aralık ayından bu yana ilk defa büyümeye işaret etti.
Sektörün istihdamı Kasım'da art arda üçüncü defa artış kaydederken, Eylül ayındaki zirve yapan girdi fiyatlarındaki artış hızı yavaşlayarak mamul mal fiyatlarıyla birlikte Temmuz'dan bu yana en düşük düzeye indi. İmalatçılar fiyatlar üzerindeki belirleyici faktörün TL'deki zayıf seyir olduğunu ifade etti.
İmalat PMI istihdam, üretim, yeni siparişler, girdi stokları ve tedarikçilerin teslim süreleri alt endekslerinin ağırlıklandırılması yöntemiyle Haziran 2005'ten bu yana hesaplanıyor.