İlk Kadın Mühendis, Çalıştığı Anıtkabir’e Fotoğrafıyla Dönüyor



Türkiye’nin ilk kadın inşaat mühendisi olan Sabiha Gürayman, kontrol mühendisliğini yaptığı Anıtkabir’de yaşatılacak. Talep, kendisi de mühendis olan Günseli Naymansoy’dan geldi, Genelkurmay Başkanlığı, Sabiha Gürayman’ın bir fotoğrafının Anıtkabir’de sergilenmesine karar verdi.

Eskişehirli emekli öğretim elemanı Naymansoy, Gürayman’ın Atatürk’ün kızların Yüksek Mühendis Mektebi’ne (bugünkü İstanbul Teknik Üniversitesi’ne) alınması yönündeki isteğiyle inşaat mühendisliğini seçtiğini ve mezun olunca da Anıtkabir’in yapımında kontrol mühendisi olarak çalıştığını anımsattı. Sabiha Gürayman’ın hep hatırlanması ve hak ettiği saygın yeri alabilmesi için Anıtkabir’e bir fotoğrafının konulmasını yürekten istediğini belirten Naymansoy, şöyle konuştu: “Genelkurmay’a aralık ayının başında mektupla müracaat ettim. Genelkurmay Başkanlığı’nın talebime olumlu yanıt verip bunu yerine getireceğini yazıyla bildirmesi, beni çok mutlu etti. Fotoğrafın Hürriyet Kulesi’nde bir vitrinde sergilenmesi uygun görüldü.”

1910 doğumlu  Gürayman,  1933’te okulu bitirerek, Türkiye’nin ilk kadın inşaat mühendisi oldu. Türkiye’deki birçok okul, köprü, hükümet konağı ve binanın yapımında görev yapan Sabiha Gürayman, 1941’de Anıtkabir ve TBMM inşaatlarında 10 yıl görev yaptı. Gürayman, iki inşaatı da birçok sefer ziyaret eden İsmet İnönü, Celal Bayar ve Adnan Menderes’le sık sık bir araya geldi. Ankara’nın Beypazarı ilçesinde Kemer Köprüsü’nün inşaatını yaparken ilçe halkı, köprünün ismini ‘Kız Köprüsü’ diye değiştirdi.

2003 yılında 93 yaşındayken  yaşamını yitiren Gürayman, tüm birikimini de eğitime harcadı.