Dünya Gazetesi'nden Mehmet Filoğlu'nun haberine göre, Türkiye ekonomisine yönelik 2016’nın birinci çeyreğine ilişkin gelen ilk veri, yatırımlarda güçlü bir seyre işaret etti. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın açıkladığı mart ayı dış ticaret verilerine göre sermaye malı ihracatı yüzde 17 artarak 1.4 milyar dolara ve ithalatı yüzde 23 artarak 3.4 milyar dolara yükseldi. Ocak-mart dönemine bakıldığında da ihracat yüzde 9 artarken ithalattaki artış yüzde 7 oldu. İlk çeyrek itibariyle ithalatı artan tek ana kalem sermaye malları oldu. Geçen yıl yatırımlar büyümeye 0.9 puan katkı yaparken, bunun 0.5 puanı kamudan gelmişti. Yılın başında özel sektörün yatırımlarının artmasının zor olacağına yönelik yorumlar gelirken, açıklanan son veriler beklentilerin aksi bir durum ortaya koydu. Baş tarafı 1. sayfada Asgari ücret artışının etkisi ile iç talebin otomobil satışları dışında güçlü seyretmesi, dış talep tarafında da net ihracatın olumlu katkısı düşünüldüğünde ilk çeyrek büyümesinin hız kazanması ihtimali güçlendi. Ancak bu ivmenin devamlılığının sağlanıp sağlanamayacağı merak konusu. Makine sektörü temsilcileri önceki deneyimlerinden yola çıkarak temkinli bir duruş sergiliyor.
Yenileme yatırımları yapılıyor olabilir
Makine ve Aksamları İhracatçıları Birliği Başkanı Adnan Dalgakıran, ithalatın artmasının içeride yatırım açısından bir kımıldama olduğunu gösterdiğini söyledi. Bununla birlikte yatırım mallarının sadece yeni yatırımlar için alınmadığını hatırlatan Dalgakıran, “Yenileme yatırımları da toplam pazar içinde önemli bir yer kaplıyor. Makineler eskime dolayısıyla ve teknolojilerinin geri kalmasından dolayı yenilenebilir. Kapasite kullanım oranlarında büyük değişim görülmemesi söz konusu yatırımların yenileme yatırımı olabileceğini gösteriyor. Bu tarz yatırımlar da verimliliğe ve rekabetçiliğe ciddi katkı sağlıyor” dedi. Dalgakıran, 2016 için Türkiye ekonomisinde kriz yaşanmasını beklemediklerini ancak güçlü bir büyüme de öngörmediklerini belirterek, bu ortamda makine sektörünün iç pazarda konumunu koruduğunu, dış pazarlarda ise ortalamanın üstünde performans gösterdiğini ifade etti.
2016 ilginç bir yıl olacak
Makine İmalatçıları Birliği Genel Sekreteri Nail Türker, 2009’dan itibaren sektör için genel trendin çok olumlu gitmediğini belirterek, “2014’te de ilk iki ay çok iyi geçmişti. Sonrası için beklentilerimizi yükseltmiştik ancak devamında işler tersine döndü ve yılı zor kurtardık” diye konuştu. Bununla birlikte 2016’nın ilginç bir yıl olacağını kaydeden Türker, “Geçen yıl yapılan iki seçimin ardından bu yılın nasıl geçeceği merak ediliyor. Bursa’da geçen yılın aralık ayında Endüstri Zirvesi’nde herkes ümitli konuşuyordu. Önümüzde de fuarlar var. Ancak dış koşulların İran dışında çok olumlu olmadığını söyleyebilirim” dedi.
Belirsizlikler devam ediyor
Bürümcekçi Araştırma ve Danışmanlık Kurucusu Haluk Bürümcekçi de şubattan itibaren Fed’in faiz beklentilerinin ötelenmesi ve piyasalarda yumuşama olması ile bir miktar canlanma görülmüş olabileceğini söyledi. Güçlü ithalat rakamlarının toparlanma işareti olduğunu kaydeden Bürümcekçi, “Bununla birlikte belirsizlikler devam ediyor. Önümüzdeki aylarda da güçlü seyrin devam edip etmeyeceği izlenmeli” dedi. Bir süredir gerek Ankara’da gerek iş dünyası içinde mevcut faiz seviyelerinin yatırım yapmaya müsait olmadığı eleştirileri gelirken, konu resmi faizler üzerinden tartışılıyor. Haluk Bürümcekçi ise Merkez Bankası’nın faiz indirim sürecine girmesinin yatırımların finansman maliyetinde bir miktar düşüşe yol açsa da mevduat faizlerinde bir gerileme yaşanmadıkça anlamlı bir düşüşe öncülük etmesinin zor olduğunu aktardı.