İliç’teki Facianın Benzeri Çayırhan’da Yaşanabilir

(Fotoğraf: AA)

Hazine ve Maliye Bakanlığı Özelleştirme İdaresi Başkanlığı, 13 Eylül’de yıllardır çevreye verdiği zararlarla gündeme gelen Ankara'daki Çayırhan Termik Santrali ile Çayırhan Linyit İşletmesi tarafından kullanılan taşınır ve taşınmazların özelleştirileceğini duyurdu.

Cumhuriyet’ten Emirhan Çoban’ın haberine göre; CHP Parti Meclisi Üyesi ve eski Çevre Mühendisleri Odası Genel Başkanı Baran Bozoğlu, santralin çevreye ve yurttaşların yaşamına verdiği zararları değerlendirdi. İklim krizi ve iklim değişikliği karşısında tüm dünyanın kömürlü termik santral kullanımından vazgeçtiğini söyleyen Bozoğlu, “Paris İklim Anlaşması’yla beraber bu süreç hızlandı. Türkiye, ihracatının yüzde 50’sini Avrupa’ya yapıyor. Eğer bu santrallarla enerji üretmeye devam edersek, Avrupa Birliği (AB) tarafından ‘Sınırda Karbon Uygulaması’ ile vergilendirmenin artacağını biliyoruz.” dedi.

İklim krizine en çok sebep olan santralların Çayırhan gibi santrallar olduğunu belirten Bozoğlu, Çayırhan termik santralının ömrünü tamamlama noktasına geldiğini de vurguladı.

Reklam Goruntulenme Bolumu

Santralin en büyük probleminin atık sahası olduğuna dikkat çeken Bozoğlu, “AKP iktidarı, mevzuatta oynama yaparak ‘ben yaptım, oldu’ yaklaşımıyla Atık Yönetimi Yönetmeliği’ni değiştirdi. İçeriği belli olmayan bir raporla, bir kağıt parçasıyla bu atık sahaları vahşi olmaktan çıkartıldı ve sanki sanal bir şekilde düzenli depolama sahasıymış gibi kabul ettirildi. Ama bu atık sahalarının içerisinde toksik atıklar var. Bu atıklar şu anda yer altı sularını, toprağı kirletmeye devam ediyor.” dedi.

Bu atık sahasının Erzincan’ın İliç bölgesinde yaşanan felakette olduğu gibi çökebileceğine işaret eden Bozoğlu, “Çok ciddi bir yığın yapılmış ve kontrolsüz biçimde depolanmış. Sarıyer Barajı’na da çok yakın bir yerde. Yıkılması durumunda bu baraj tehlikeye girecek. Sarıyer Barajı, gelecekte Ankara’nın su kaynağı olarak görülen bir baraj. Bunu da en baştakiler çok iyi biliyorlar. Hâlâ bir önlem alınmadı ve santral oraya atıklarını yığmaya devam ediyor.” ifadelerini kullandı.

Haberin tamamına linkten ulaşılabilir.