Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, kış aylarında sürücülerin korkulu rüyası olan ve Türkiye'yi Gürcistan'a bağlayan Ilgar Geçidi'ne tünel yapılacağını belirterek, "Geçit vermeyen Ilgar Geçidi'nin geçit verebilir hale gelmesi için tünele ihtiyaç vardı, onun projesini bitirdik, tünel artı beraberinde 41 kilometrelik bölünmüş yolun ihalesini yaptık ve inşallah ayın 11'inde oranın da temelini atıp vira bismillah diyeceğiz" dedi.
Bölgede ulaşımın daha rahat şekilde sağlanabilmesi için bölünmüş yol ve sıcak asfalt çalışması yaptıklarını hatırlatan Arslan, “Kars'ın etrafındaki coğrafyaya daha hızlı erişebilmesi, ulaşabilmesi, ticareti güçlendirebilmesi için bölünmüş yollarla her yere erişmesi lazım. Bunun ilki bu yolun Digor üzerinden Tuzluca'ya dolayısıyla Iğdır’a Doğubayazıt’a, Van’a kadar gidebilmesiydi ve bu bölünmüş yolun sürecini başlattık ve burası sıcak asfalt olacak" diye konuştu.
11 Mart'ta temeli atılacak
Arslan, sözlerine şöyle devam etti: "Kars'ın kuzeyine gidince de Kars - Ardahan arası da bölünmüş yol oldu. Biz istiyoruz ki devamında da hareketlilik, canlılık olsun. O yüzden Aktaş Sınır Kapısı'nı canlandırmak için Mozeret Tüneli'nin temelini atmıştık, orası da bitiyor. Böylece Kars'ı Aktaş Sınır Kapısı üzerinden Gürcistan'a daha kolay erişilebilir hale getireceğiz. Ardahan-Posof arası yol çok kötü. Orada kış şartları nedeniyle de bazen eylülün ortasında kar düşmeye başlıyor ve 6-7 ay ciddi sıkıntı yaşanıyordu. Birde Ilgar Geçidi var. Geçit vermeyen Ilgar Geçidi'nin geçit verebilir hale gelmesi için tünele ihtiyaç vardı, onun projesini bitirdik, tünel artı beraberinde 41 kilometrelik bölünmüş yolun ihalesini yaptık ve ayın 11'inde oranın da temelini atacağız."
Gürcistan'a ulaşım kolaylaşacak
Arslan, Ardahan'ın Damal ile Posof ilçeleri arasındaki 2 bin 918 rakımlı Ilgar Dağı'nda yer alan ve Türkiye'yi Gürcistan'a bağlayan 2 bin 540 rakımlı Ilgar Geçidi'nde kışın yaşanan güçlüklerin ortadan kaldırılması amacıyla yapılacak tünel sayesinde Kars ve Ardahan'ın Gürcistan'a kolay ulaşabileceğini, komşu ülkeden gelen yük hareketinin de bölgeye canlılık getireceğini vurgulayarak, "Böylece bu coğrafyayı her yere kolay erişen, ulaşan coğrafya haline getireceğiz ki bu coğrafyada cazibe merkezleriyle canlanan ticaret ve ticaretten kaynaklanan ham madde, mamül madde etraftaki coğrafya pazarlarına çok daha kolay erişebilsin" ifadesini kullandı.