İlan Sitelerinde Hayata Geçen Uygulamalar Gerekli Ama Eksik Bulundu

(Fotoğraf: AA)

Emlak sektöründe yıllardır beklenen ilan düzenlemeleri parça parça hayata geçmeye başladı. Ticaret Bakanlığı ilan sitelerinde doğrulanmış ilan dönemine geçildiğini duyurdu. Artık kira sözleşmeleri e-Devlet üzerinden yapılabilecek. Ayrıca konut satacak veya kiralayacak mülk sahibi, e-devlet üzerinden emlakçıyı yetkilendirecek.

Cumhuriyet’ten Ali Can Polat’ın haberine göre; bu yetkilendirilmiş emlakçılar konutun ilanını sitelere yükleyebilecek. 15 Eylül’de başlayacak bu uygulamayı Ocak 2025’e kadar sadece isteyenler kullanabilecek. Ocaktan itibaren herkes kullanmak zorunda olacak. Emlak piyasası düzenlemeyi doğru bulsa da yetersiz olduğunu söylüyor.

Emlakçılar, her konut için yalnızca bir emlakçının yetkilendirilebilmesini istiyor. Sebebi ise sırf satışı yapabilmek için mülk sahibine, “Ben daha iyi fiyata kiralarım” diyecek olan meslektaşları.

Reklam Goruntulenme Bolumu

Emlak piyasasında beklenen düzenlemeleri içeren bir reklam filmi yayımlayan ve imza kampanyası başlatan İstanbul Emlak Brokerları Kooperatifi Başkanı Ulvi Özcan, bu düzenleme ile hayali ilanların engellendiğini söylüyor. Özcan, “Ama hâlâ bir ev sahibi birden fazla emlakçıya ev verebilecek. Fiyat artırma çabaları da devam edecek. Başka bir emlakçı mülk sahibine gidip ‘Ben daha iyi bir fiyata kiralarım’ diyerek piyasayı yükseltecek.” diyor.

İptal hakkı sorunlu
Türkiye Emlakçılar Federasyonu
Başkanı Hacı Ali Taylan ise bir başka noktaya dikkat çekiyor. Mülk sahibinin 3 aylık yetki verdiği bir emlakçının yetkisini 2 gün sonra sebepsizce iptal edebileceğini belirten Taylan, “Burada emlakçı mağdur olacak. Çünkü biz ilan portallarına bir sürü paralar ödüyoruz ama bir günde pat diye iptal edilebiliyor yetkimiz. Biz bunun yerine tek bir emlakçıya yetki verilmesini, bu yetkinin 3 ay sürmesini, 3 ay içinde kiralamazsa yetkinin iptal edilmesini istiyoruz.” diye konuşuyor.

Haberin tamamına linkten ulaşılabilir.