İklimlendirme Sektörü İhracatı Arttı



Dünya Gazetesi'nden Barış Sedef'şn haberine göre, iklimlendirme sektörü ihracatta son 22 ayın zirvesini gördü. Yılsonu ihracat hedeflerinin 4 milyar dolar olduğunu belirten İklimlendirme Sanayi İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Salih Zeki Poyraz, “Belirlediğimiz hedeflere paralel olarak sene sonunda yüzde 14’lük artış bekliyoruz. Bizim yıl başlarken tahminimiz 3.9- 4 milyar dolar seviyelerindeydi. Bu seviyeleri yakalayacak bir performans sergilediğimizi gönül rahatlığıyla söyleyebilirim” dedi.

Geçtiğimiz yıl iklimlendirme sektörü olarak 3.5 milyar dolar seviyesinde ihracat gerçekleştirdiklerini kaydeden Poyraz, “Bu kilogram olarak 865 bin ton ürüne tekabül ediyor. Her ürün grubu ve her ürün özelinde kârlılıklar farklılık gösteriyor. Biz bu yıl hem kilogram bazında hem de değer bazında ihracat artışı olmasını bekliyoruz. Birim kilogram başı değer rakamını da yukarı çıkarmak en büyük amaçlarımız arasında yer alıyor. Şu anda sektörün ortalaması 4 dolar/kg üzerinde. Bu rakam Türkiye ortalamasının çok üzerinde ve amacımız rakamı daha da yukarılara taşımak” şeklinde konuştu.

Tesisat sistem elemanları ilk sırada

Sektör ihracatında tesisat sistem ve elemanlarının sektör ihracatının yüzde 39’luk kısmını oluşturduğunu anlatan Poyraz, “Onu sırasıyla ısıtma sistemleri yüzde 29‘luk payla takip ederken, soğutma sistemleri yüzde 14.5’lik paya sahip. Değişimleri incelediğimiz zaman ısıtma ürünlerinde ciddi bir ihracat artışı söz konusu” diye konuştu. Genel anlamda gerçekleştirilen ihracatta yukarı yönlü bir yükseliş gerçekleştiğini anlatan Poyraz, “Sektörümüz geçtiğimiz yıla oranla yüzde 10 mertebesinde bir ihracat artışı gösterdi” dedi.

2023 hedeflerine emin adımlarla ilerlediklerine işaret eden Poyraz, hedeflerinde 60 milyar dolarlık yurt içi ve yurt dışı satış rakamına ulaşmak istediklerini belirterek, “2023 yılında 25 milyar dolar ihracat, 35 milyar dolar da iç satış yapmayı hedefliyoruz. Sektörümüz Türkiye ekonomisi için yarattığı değer ile ekonomimizin lokomotif sektörlerinden biri olma yolunda hızla ilerlemektedir. İklimlendirme sektörünün avantajları göz önüne alındığında sektörün gerek üretim ve yatırım gerekse ihracat ve istihdam kapasitesinin büyüme kaydedeceğini öngörüyoruz” dedi.

“Haksız rekabet zor durumda bırakıyor”

Haksız rekabet ve standart dışı üretimlerin Türkiye’nin problemi olduğunu belirten Poyraz, “Bu durum muntazam ürün üreten, çalışan sigortalarını maaşlarını düzgün ve zamanında yatırmaya çalışan, vergi vb ödemelerini aksatmayan firmalar üzerinde ciddi baskı oluşturuyor. Biz bu ürünlerin tespit edilip ilgili firmalara yönelik yaptırımlar yapılmasının önemli olduğunu düşünüyoruz” dedi.

Haksız rekabet ve standart dışı üretimlere ilişkin gözetim faaliyetlerinin büyük önem taşıdığını bildiren Poyraz, “Kalitesiz, standartlara uymayan, çevre sağlığını ve güvenliğini tehdit eden bu ürünlerin tespiti ve gerekli yaptırımların uygulanması tüm toplumun sağlığı ve gelişimi için bir gereklilik” şeklinde konuştu.

2018 Nisan'da yoğuşmalı kombiye geçiş

Çevre dostu ve enerji verimliliği yüksek cihazların kullanım oranın her geçen gün önem kazandığını anlatan Poyraz bu kapsamda konvansiyonel kombiler yerine yoğuşmalı kombilerin yaygınlaşmaya başladığını söyledi. Avrupa’nın 2015 yılında yoğuşmalı kombilere geçiş sürecini tamamladığını belirten Poyraz, “Firmalarımız halihazırda Avrupa’ya yönelik ihraç ürünü kombileri yoğuşmalı olarak yolluyorlar. Türkiye’deki süreç ise 2018 yılı Nisan ayı içerisinde tamamlanacak gibi gözüküyor ama son duyumlarım bu yönde henüz bakanlığın bir bilgilendirme yapmadığı yönünde” şeklinde konuştu. Yoğuşmalı kombiye geçiş sürecinin Türkiye ve Avrupa için geçerli olduğuna dikkat çeken Poyraz, “Konvansiyonel tip ürün imali ve ihracatı bu bölgeler dışındaki ülkelere devam edecektir” diye konuştu.