Oysaki dünya bugün, enerji dönüşümünü sağlayabilecek ve dolayısıyla refah düzeyini artırabilecek teknolojiye sahip; ancak bunun için öncelikle anlayışta bir değişiklik gerekiyor. Deutsche Welle Türkçe, enerji krizinden çıkış yollarını derledi.
Anlayışı değiştirmek gerekiyor
Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli’ne göre küresel ısınmayı durdurmanin tek yolu fosil yakıt kullanımını mümkün olduğunca azaltmaktan geçiyor. Bunun için de mevcut kömür, petrol ve gaz rezervinin yüzde 80 ila 90’ının kullanılmaması gerekiyor.
Enerji dönüşümü 2050’ye kadar mümkün
Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli’nin bir raporuna göre küresel enerji ihtiyacının yaklaşık yüzde 80’i 2050’ye kadar yenilenebilir enerjilerden karşılanabilir. Bu uygulanabildiği taktirde küresel ısınma 2 derece ile sınırlı kalacak.
Karbondioksitsiz enerji
Yapılan hesaplamalara göre 2050’de elektrik, sanayi, ulaşım ve ısınma için gereken enerjinin yüzde 28’i güneşten, yüzde 24’ü jeotermalden, yüzde 15’i biyokütleden, yüzde 10’u rüzgârdan, yüzde 4’ü hidroelektrik ve yüzde 2’si denizden karşılanabilecek.
Hızlı hareket edilmeli
Global enerji dönüşümü için gereken teknoloji bugün mevcut. Hemen harekete geçilip siyasi sorumluların doğru kararlar alması lazım ki yenilenebilir enerjiler daha çabuk yayılsın. Buna ek olarak enerji verimliliğini artırmak için yapılması gerekenler var.
Daha fazla verimlilikle daha az enerji
1968’da inşa edilen Freiburg’daki bu apartman modern bir havalandırma sistemiyle donatılarak enerjiden yüzde 80 tasarruf edildi. Dünya çapında çeşitli verimlilik önlemleriyle 2050’ye kadar enerjiden yüzde 60 tasarruf sağlanabilir.
Tasarruflu ışık
Yasalar ve enerji standartları, enerji tüketimini azaltmaya yardımcı olabilir. Akkor ampüle kıyasla, modern LED lambalar enerjinin sadece onda birine ihtiyaç duyuyor. AB, akkor ampüllerin satışını yasaklayarak bu alanda önemli bir adım attı.
Güneş enerjisi, petrol ve gazı altetti
Dünyanın bazı bölgelerinde güneş enerjisi, diğerleriyle rekabet edebilecek düzeyde. Burada, Şili çöllerinde güneşten elde edilen enerji, kömür, petrol ve gaz gibi fosil yakıtlara göre daha ucuz.
Rüzgâr enerjisi
Bu rüzgar parkı, Almanya’da bin 900 hanenin günlük elektrik ihtiyacını karşılıyor. Almanya’da elektrik ihtiyacının yüzde 9’u rüzgâr enerjisinden karşılanırken bu oran Çin'de yüzde 3, Danimarka’da yüzde 20’den fazla. Rüzgâr enerjisi, Avrupa’da en ucuz enerji.
Karbondioksitsiz refah
Karbondioksit olmadan yeni işler ve ucuz enerji sağlanabilir. Yenilenebilir enerjiye geçişle refah düzeyi de artabilir.