PwC açıklamasına göre, tüm dünyada iş faaliyetlerini ve tedarik zincirlerini aksatan şiddetli hava olaylarının giderek artması, iklim değişikliği konusunun şirket yönetim kurullarının gündeminde üst sıralara yükselmesine neden oldu. Araştırmada şirketlerin yüzde 81'inin iklim değişikliği nedeniyle fiziksel riske maruz kaldıkları saptandı. Söz konusu şirketlerin yüzde 37'si bu riskleri gerçek ve mevcut tehlike olarak algılarken, bu oran 2010 yılına kıyasla yüzde 10 oranında arttı.
İklim değişikliğini iş stratejilerine dahil eden şirketlerin sayısı yıllık yüzde 10'luk artışla yüzde yüzde 78'e ulaştı. Bu durum, finansal gerilemenin başladığı 2009'da 3,6 milyar metrik tonluk sera gazı emisyonunun 2012'de 3,1 milyar metrik ton seviyesine düşmesine katkı sağlayarak şirketlerin bildirdiği sera gazı emisyonu hacminde yüzde 13,8'lik azalma yarattı. Bu azalma, 227 adet doğalgaz enerji santralinin kapatılmasına veya 138 milyon arabanın trafikten çekilmesine eşit bir azalma etkisi yaratırken, şirketlerin 3'te 1'i ise hiç bir emisyon düşüşü raporlamadı.
Raporda, şirketlerin ortalama uzun dönem emisyon azaltımı hedefinin yılda sadece yüzde 1 oranında olduğu belirtilirken, bu oranın küresel ısınmayı 2 derece olarak sınırlamak için ülkelerden istenen yüzde 4 oranının çok altında olduğuna dikkat çekildi.
''Şirketler iklim olaylarına karşı dayanıklılık konusuna daha ciddi eğilmeli''
Açıklamada konuya ilişkin değerlendirmesine yer verilen Karbon Bildirim Projesi Üst Yöneticisi (CEO) Paul Simpson, şiddetli hava olaylarının piyasalarda önemli mali zarara neden olduğunu, bu sebeple yatırımcıların, şirketlerin iklim olaylarına karşı dayanıklılık konusuna daha ciddi eğilmelerini beklediklerini ifade etti. Bu alanda sektöre liderlik eden şirketlerin yanı sıra gibi geride kalanların da bulunduğuna işaret eden Simpson, ''Fakat emisyon verilerini talep eden yatırımcı sayısının giderek artmasıyla şirketler açısından bu konuda harekete geçmek için ekonomik gerekçeler de çoğalıyor. Güçlü ekonomi kurmak isteyen hükümetler bu hususu göz önünde bulundurmalı'' ifadelerini kullandı.
PwC'nin Sürdürülebilirlik ve İklim Değişikliği Küresel Lideri Malcolm Preston ise yıllık ilerlemeye rağmen, emisyon azaltımında şirketlerin ve ülkelerin performansının, gereken seviyenin yakınından bile geçmediğini kaydetti.
Bildirimde ve performansta dünyadaki ilk on şirket
CDP raporu, 379 şirketten aldığı emisyon verilerini derleyerek bu şirketleri iklim değişikliği şeffaflığına göre sıraladı. İklim değişikliği bildirimi ve performansı açısından dünyanın en iyi şirketlerinin ilk 10 sıralaması Bayer (Almanya), Nestle (İsviçre,) BASF (Almanya), BMW (Almanya), Gas Natural SDG (İsoanya), Diageo (İngiltere), Allianz Group (Almanya), UBS (İsviçre) ve Panasonic (Japonya) olarak gerçekleşti.