Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, BM Çölleşmeyle Mücadele Sözleşmesi 12. Taraflar Konferansı'nın (UNCCD COP12) ardından değerlendirmelerde bulundu.
Eroğlu, Türkiye'nin iklim değişikliğinde etkisinin olmadığını dile getirerek, "Türkiye'nin iklim değişikliğinde bir kabahati yok. Sera etkisi yapan gazları en çok gelişmiş ülkeler salıyor ve dünyanın sıcaklığı artıyor. Küresel iklim değişikliği ortaya çıkıyor. AB çevre faslını açtık. Çevre konusunda biz çok ileriyiz. Dünyanın en ileri seviyeli atık su ve biyolojik arıtma tesislerini inşa ediyoruz. Türkiye sadece bu yeniliklerle sera gazı salınımını yüzde 7 azalttı" dedi.
Çölleşme, arazi bozulumu ve kuraklığın önlenmesi için çalışmalar yaptıklarını ifade eden Eroğlu, bu kapsamda finansmanını Türkiye'nin sağladığı Ankara Girişimi'ni hayata geçirdiklerini anımsattı. Eroğlu, "Çölleşmeyle mücadele kapsamında BM'nin İklim Değişikliği Fonu'ndan ayrı yeşil bir fon kurulmalı" dedi.
"Pilot çalışmalar yapılacak"
Konferans sonrası UNCCD COP12'nin dönem başkanlığının 2 yıl süreyle Türkiye tarafından yürütüleceğini anlatan Eroğlu, "İki yıl süresince bir plan hazırlanacak, planda özellikle bazı Afrika ve Orta Asya ülkelerinde çölleşmeye maruz kalan ülkelerde uygulanabilecek pilot çalışmalar yapılacak. Özellikle çalışmalarda toprakların korunması, verimsizleşmesinin önüne geçilmesi, toprak kaybının önlenmesi ve erozyonla mücadele başlıkları değerlendirilecek. Ağaçlandırma, yeşillendirme ve ıslah etme gibi konularda özellikle bilgi alışverişinde bulunup tecrübelerimizi aktaracağız" diye konuştu.