İklim Değişikliği Kurulu'nda Patron Var, Uzman Yok!



Hava kirliliğinin önlenmesi ve azaltılması ile insan kaynaklı sera gazı emisyonlarının iklim sistemi üzerindeki olumsuz etkisini önlemek amacıyla Birleşmiş Milletler (BM) Avrupa Ekonomik Komisyonu ile “Uzun Menzilli Sınır Aşan Hava Kirliliği Sözleşmesi” ile BM “İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi”,sırasıyla 2003 ve 2009 yıllarında yürürlüğe girmiş ve buna ilişkin çeşitli protokoller imzalanmıştı.

Sol Gazetesi'nden Kadir Sev'in haberine göre, Kyoto Protokolü çerçevesinde imzalanan protokollerin gereği olarak Başbakanlık Genelgeleri ile İklim ve Hava Yönetimi olmak üzere, çevrenin korunmasına ilişkin bağlayıcı kararlar alma yetkisiyle donatılan iki ayrı kurul kurulmuştu.Kurul üyeleri; çeşitli bakanlık, müsteşarlık ile TOBB ve TÜSİAD temsilcilerinden oluşuyordu. Sendikalar ve TMMOB’a yer verilmemişti.

MÜSİAD ve TÜSİAD var, TMMOB yok

Dünkü Resmi Gazetede (7 Ekim 2013) 2013/11 sayılı Başbakanlık genelgesi yayımlandı. Genelgeyle İklim ve Hava Yönetimi Kurulları; “İklim Değişikliği ve Hava Yönetimi Koordinasyon Kurulu”olarak birleştirildi. Bu yeni kurulda artık MÜSİAD temsilcisi de yer alacak. Sendikalar ve TMMOB, bu genelgede dışlandı.

Genelgeye göre içlerinde TÜSİAD ve MÜSİAD’ın olduğu Kurul gerekli görürse sivil toplum kuruluşlarını, meslek birliklerini ve özel sektör temsilcilerini “davet edebilecek”, bu örgütlerin temsilcileri alt kurul, komite ve çalışma gruplarında yer alabilecekler. TÜSİAD, MÜSİAD gibi sermaye kuruluşlarına karar yetkisi verilirken TMMOB’a “teknisyenlik” görevi biçiliyor.