Uluslararası Gıda Politikaları Araştırma
Enstitüsü'nün (IFPRI) yayımladığı raporda, 2050 yılında mısır, pirinç ve buğday
gibi gıdaların arzında iklim değişikliğine bağlı olarak düşüşler meydana
gelebileceği, bunun da fiyatlarda artışa ve gelişmekte olan ülkelerde açlık
sorununun baş göstermesine neden olabileceği kaydedildi.
IFPRI'nın "İklim Değişikliğinin Tarım Üzerindeki Etkilerinin
Kapsamlı Değerlendirmesi" başlıklı raporunda, iklim değişikliğinden en fazla
etkilenecek bölgeler arasında Güney Asya'nın geldiği, iklim değişikliği hızının
mevcut şekliyle devam etmesi durumunda, en kötü senaryoya göre, bölgede buğday
başta olmak üzere tarımsal üretimin yüzde 50 oranında azalabileceği
belirtildi.
"Asya-Pasifik ülkelerinin, yeni uygulamalar geliştirmedikleri
takdirde önemli sosyal ve ekonomik zorluklarla baş etmek zorunda
kalabilecekleri"ne işaret edilen raporda, tarım alanlarının azalmasıyla
birlikte, gıda ürün fiyatlarının yüzde 70'lere kadar artabileceği, dengesiz
beslenme sorunlarını da beraberinde getireceği bildirildi.
Dünya Bankası'nın katkı yaptığı raporda, "gelişmekte olan
ülkelerin, bugün yaşadıkları refah düzeyini koruyabilmek için her yıl 75 ila 100
milyar dolar ek kaynağa ihtiyaç duyacakları" öngörüsünde bulunuldu. Ayrıca
tarımsal verimliliğin artırılması, su kaynaklarının korunması gibi alanlarda
kullanılmak amacıyla ülkelere acil fonlar oluşturmaları çağrısı
yapıldı.
Raporu kaleme alanlardan Geramd Nelson, iklim değişikliğine
bağlı gıda arzının yetersizliği nedeniyle 2050 yılında dünya genelinde açlık
sınırının altında kalanların sayısının artacağına işaret ederek, şunları
kaydetti:
"Geçen yıl yaşadığımız gıda fiyatları krizi, birçok insanın
gözlerini açmasını sağlayacak bir uyarı olmalıydı. 2050 yılında, dünya üzerinde,
şimdi olduğumuzdan yüzde 50 daha kalabalık olacağız. Bu kadar kişinin gıda
ihtiyacını karşılamak, iklim değişikliği söz konusu olmasa bile, zaten başlı
başına büyük bir mücadeledir. Önlemler için geç
kalınmamalıdır."