İkizdere'de Bilirkişi Keşfi Yapılacak

(Fotoğraf: ANKA)

İkizdere'de 2021 yılında İyidere'deki lojistik merkez ve liman projesinin taş ihtiyacını karşılamak için Cengiz İnşaat'ın açtığı taş ocağı bölgede büyük bir doğa direnişine sahne olmuştu. 8 ay süren direnişin sonunda acele kamulaştırma kararı ile kolluk kuvvetlerinin yoğun müdahalesi sonucu şirkete teslim edilen taş ocağı mahkeme kararları beklenmeden faaliyetlerini 3 yıl boyunca sürdürdü. Bölgenin doğası tahrip edildikten sonra ise geçtiğimiz hafta Rize İdare Mahkemesi, açılan dava sonucu "ÇED gerekli değildir" kararını iptal etti. Kararın iptali şirketin faaliyetlerini durdurup 30 gün içerisinde bölgeyi terk etmesi anlamına geliyor.

Gazete Duvar’dan Fatih Saygın’ın haberine göre; Rize İdare Mahkemesi'nin "ÇED gerekli değildir" kararını iptal etmesine rağmen Cengiz İnşaat Eskencidere Vadisi'nde çalışmalarına devam ediyor. Yöre halkı ve davanın Avukatı Yakup Şekip Okumuşoğlu, mahkeme kararına rağmen şirketin çalışmaya devam etmesinin hukuksuz olduğunu dile getiriyor.

Reklam Goruntulenme Bolumu

Rize İdare Mahkemesi'nin verdiği kararı şirketin 30 gün içerisinde kararı uygulamak zorunda olduğunu ifade eden Okumuşoğlu, "Şirket muhtemelen temyiz hakkını kullanacaktır. Fakat bu kararın yürütmesini Danıştay durdurmadığı müddetçe orada çalışmamaları gerekir. Şu anda kanuna aykırı bir çalışma yapılıyor. Mahkeme kararına rağmen çalışmaya devam etmeleri suç. Bu nedenle Valiliğin, Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü'nün harekete geçmesi gerek." dedi.

Taş ocağı ruhsatının iptal edilmesi için açılan dava ile ilgili bilirkişi incelemesinin 13 Haziran'da gerçekleştirileceğini bildiren Okumuşoğlu, "13 Haziran'da orada olacağız ve keşfe katılacağız. Nasıl bir katliam yaşandığını göstererek şirketin çalışmalarının durdurulmasını talep edeceğiz" sözlerini kullandı.

Haberin tamamına linkten ulaşılabilir.