İkinci Tüpgeçit için İhale Tamam



Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, Marmaray projesinde son tüpün suya batırılması sırasında açıkladığı ‘ikinci tüpgeçit’ ihalesi sonuçlandı. Maliyeti 1 milyar 75 milyon doları bulan ve sadece minibüs ile küçük araçların kullanacağı tüp geçit Haydarpaşa-Sarayburnu arasına yapılacak. Proje, 4.5 - 5 yıl sonra hizmete girecek.

Marmaray’ın güneyinde yapılması planlanan ikinci tüpgeçitin teklifi, Ulaştırma Bakanlığı tarafından TBMM’ye Mart 2006’da  yapılmıştı. Bakanlık, Meclis’te kabul edilen proje için Eylül 2006’da Yüksek Planlama Kurulu’na (YPK) başvurdu. Başbakan Erdoğan, iki ay önce Marmaray’ın son tüpünü suya indirdiği sırada yaptığı konuşmada, Marmaray’ın 2012’de biteceğini açıklayarak,  ikinci tüpgeçit ihalesinin de yapıldığını, projeyi yapacak olan firmaları yakın zamanda duyuracağını söylemişti. İnşaatı devam eden ve sadece raylı sistemi içeren Marmaray Boğaz Tüpgeçidi’nin aksine, ikinci tüp geçit sadece lastik tekerlekli motorlu araçlara yönelik yapılacak. 5.4 kilometre olacağı hesaplanan tünelin 3.3 kilometrelik bölümü denizin altından geçecek.

Türk-Kore ortaklığı

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, ikinci tüp geçit projesi ile ilgili ihaleyi Türk-Kore ortaklığı bir firmanın kazandığını açıkladı. Yıldırım şu bilgileri verdi: “30 Haziran’dan beri değerlendirme süreci devam ediyordu. Bu proje Türkiye’nin en büyük yap -işlet- devret modeliyle yapılacak. Proje, Haydarpaşa ve Numune Hastanesi ile Sarayburnu balık hali bölgeleri arasında planlandı. Proje tek tünel içinde iki gidiş iki geliş ve iki katlı olacak. Alttan gidiş, üstten geliş olarak planlanan tünel için günlük kapasite 75 bin araç. Geçit, iki köprünün yükünü alacak. Avrupa yakasının güney kesiminde Aksaray, Topkapı, Eminönü, Sultanahmet gibi yoğunluğu olan bölgelerden direkt karşıya geçiş sağlayarak şehir içi trafiğini hafifletecek. Firmanın işletme süresi 30 yıl.”